Shares

La alegerile parlamentare abia încheiate s-au consemnat o serie de adevăruri dureroase pentru PNL, unele care sunt o repetiţie de acum patru ani.

Mai exact, foarte multe localităţi cu primari liberali în funcţie au ales calea social-democraţiei. Asta denotă un singur lucru: primarii din localităţile respective ori şi-au băgat picioarele în ea campanie electorală, ori au văzut sondajele de opinie de dinainte şi au preferat să facă non-combat.

Dacă în unele situaţii era deja previzibilă această atitudine, mai ales în cazul primarilor cur-luntrişti, care mereu stau pregătiţi pentru a se poziţiona acolo unde le e mai bine.

De exemplu, în municipiul Suceava, acolo unde PSD nu a mai câştigat alegerile de 16 ani, scorul a fost zdrobitor în favoarea acestei formaţiuni politice. Mai exact, PSD s-a impus în faţa PNL cu 41% la 25% (dau cifrele rotunde, fără zecimale, pentru că acestea sunt un pic diferite la Senat şi Camera Deputaţilor). Un scor care scuteşte de orice comentarii, dar spune totul despre modul în care Ion Lungu, care în urmă cu 6 luni a câştigat Primăria Suceava a găsit de cuviinţă să-şi ajute colegii de partid.

O mare surpriză a fost la Gura Humorului, unde Marius Ursaciuc obţinea pentru PNL şi scoruri de 80% pe vremea lui Călin Popescu Tăriceanu. Ei bine, acum, a ajuns la doar 35%, faţă de 41% scorul PSD-ului. Alte comentarii sunt de prisos.

Un alt primar PNL ţinut în braţe la alegerile locale din vară, în ciuda problemelor nenumărate pe care le are cu legea, l-am numit aici pe Nicolae Chiriac de la Broşteni, a reuşit marea performanţă de a aduce partidului 21% de procente, în timp ce PSD lua mai multe decât dublu, adică 48%.

sigla pnl

Iar dacă îmi aduc aminte că la o întrunire electorală cu oamenii din Broşteni, întrunire susţinută de Angelica Fădor şi Radu Surugiu, în sala Căminului Cultural erau doar vreo 50 de oameni spune totul despre implicarea lui Chiriac la aceste alegeri locale.

Exemplele pot continua, dar până la urmă e treaba internă a celor din PNL să-şi facă propriile analize şi să tragă o serie de concluzii despre ceea ce-şi doreşte electoratul de astăzi.

Oricum, dacă vor continua să mizeze pe oameni fără coloană vertebrală, liberalilor nu le prevăd un viitor prea bun. E nevoie de o reformă serioasă, trebuie aduşi oameni cu o altă viziune şi care chiar simt ceva pentru partid. Până una alta, multe mutre sunt neschimbate, iar la un moment dat oamenii se satură de ele.

Dar, repet, asta văd eu din afară. Poate că lucrurile sunt mai complexe şi unele personaje din partid sunt indispensabile. Asta ar însemna însă că ceva este putred şi dacă cineva nu are curajul să pună mâna pe bisturiu viitorul nu va fi deloc roz.