Shares

Încorsetat în tot felul de probleme, municipiul Suceava este de foarte multe ori lăsat pradă nesimţirii, mai bine zis nesimţiţilor. Vina este împărţită între cei care-şi permit orice şi instituţiile statului care ar trebui să ia măsuri împotriva acestor aşa zişi oameni.

Unul dintre cititori mi-a scris următoarele: „domnu sandu, vă sugerez un subiect mai bun din categoria nesimtitzii de suceava……..pe trotuarul din faţa magazinului alimentar albina “zac” de 3 săptămâni 2 tir-uri ale firmei sory-nel şi încurcă pietonii, cu posibilitatea de a-ţi rupe picioarele sub roţile maşinilor parcate de nişte nesimţiţi……unul dintre tiruri are nr. de înmatriculare sv18 sor..faceţi nişte poze …”.

Omul, căruia îi mulţumesc pentru subiectul semnalat, are perfectă dreptate. Cele două maşini de tonaj mare ocupă o bucată de trotuar şi stradă, jenând vizibil circulaţia pietonilor. Nu puţine sunt cazurile în care oamenii nu au altă variantă decât aceea de a ocoli maşinile direct pe carosabil, adică direct pe lângă autovehiculele care circulă prin zona Albina.

În orice ţară civilizată, această nesimţire ar fi fost taxată imediat. Proprietarul se alegea cu o amendă grasă, de câteva mii de euro, şi, eventual, i se ridicau şi maşinile, iar pentru a le recupera mai avea de scos din buzunar o altă sumă frumuşică.

La noi nu e posibil aşa ceva, iar trotuarele sunt transformate în parcări fără plată. Nu este doar acest caz, din zona Albina. Suceava este plină de rable lăsate de izbelişte sau de maşini care ar trebui duse în parcări.

La un moment dat, Primăria Suceava a demarat o acţiune de ridicare a maşinilor abandonate. Nu a ţinut prea mult, şi nu ştiu care e motivul pentru care reprezentanţii administraţiei locale au renunţat la acţiune.

Să permiţi unor indivizi, gen administratorul de la „Sory-nel”, să-ţi ocupe abuziv un trotuar arată că celor din Primăria Suceava nu le pasă de locuitorii oraşului şi nici de cum arată urbea. Mai arată şi că bugetul instituţiei este prea plin, iar amenzile ce pot fi aplicate unor nesimţiţi nu intră în planul de măsuri al Primăriei.

Sau poate că reprezentanţii Primăriei Suceava or fi achiesat la sloganul folosit de proprietarul celor două tiruri: „Oriunde, oricând”. Şi „Oricum”, aş adăuga eu.