Shares

Laptele şi mierea vor curge pentru firma care va construi noua centrală termică a municipiului Suceava.

O trecere în revistă sumară a prevederilor stipulate în noul contract pe care Primăria Suceava vrea să-l semneze cu SC Bioenergy Suceava SRL, contract adoptat în ultima şedinţă de Consiliu Local de joi, 25 aprilie, arată că în următorii 30 de ani vom fi sclavii austriecilor.

Aşa după cum am arătat vineri, licitaţia pentru construcţia noii centrale termice este lovită de nulitate pentru că Adrem Invest era firma câştigătoare, dar după ultimele schimbări titularul proiectului este Gerald Schweighofer, nimeni altul decât cel care deţine fabrica de la Dorneşti şi care exploatează masiv din pădurile României.

Aceasta nu este singura măgărie din proiect. În cazul în care noul contract va fi parafat, vom fi obligaţi să suportăm monopolul austriecilor pentru următorii 30 de ani.

Fără să ştie ce votează, probabil pentru că nici nu au citit nimic, consilierii locali suceveni au aprobat condiţii umilitoare în viitorul contract pe care Primăria Suceava trebuie să-l încheie cu SC Bioenergy Suceava SRL.

Astfel, la capitolul 10.3 se menţionează următoarele: „Cumpărătorul va avea, pe perioada menţionată la articolul 3 de mai sus, exclusivitatea dreptului de producţie energie termică în municipiul Suceava”. Iar punctul 3 spune că această perioadă este de 30 de ani.

Cu alte cuvinte, vrem nu vrem, în Suceava vom cumpăra energia termică produsă de SC Bioenergy Suceava SRL, la preţul pe care aceştia îl vor stabili discreţionar.

Consilierii locali suceveni au oferit monopol unei firme private pentru un serviciu care interesează un oraş întreg, ceea ce mi se pare strigător la cer.

În plus cei de la SC Bioenergy Suceava SRL au depus o scrisoare de garanţie de 476.191 de euro, care va putea fi executată de Primăria Suceava dacă noua centrală nu va fi funcţională în noiembrie 2013. Aceşti bani reprezintă ceva mai mult, vreo 150.000 de euro, faţă de preţul terenului luat lângă SC Termica SA Suceava. Iar dacă noua centrală nu va fi gata, ce va face Primăria Suceava cu cei 476.191 de euro. Va cumpăra cărbune pentru vreo lună de iarnă, iar apoi se va împrumuta din nou, bani pe care tot proştii de suceveni îi vor returna, pentru a asigura căldura în locuinţele racordate la sistemul centralizat al oraşului.

Este foarte clar că în acest caz sunt interese enorme, iar din punctul meu de vedere totul a fost premeditat de la bun început pentru a se ajunge în acest punct. Iar unele persoane din conducerea Primăriei Suceava nu sunt deloc străine de ceea ce se întâmplă acum, mai ales că variante pentru cumpărarea SC Termica SA Suceava au fost şi încă mai există.