Brigada Diverse

Thermonet, DNA şi proştii din Suceava

Aşa cum scriam la începutul acestui an, Thermonet este o ţeapă pe termen lung, iar ceea ce se întâmplă acum nu face decât să confirme spusele din ianuarie.

Un oraş întreg a ajuns la cheremul unei firme private care a apărut pe piaţă în condiţii îndoielnice şi care acum vrea să pună mâna pe ceea ce a însemnat defuncta Termica.

De altfel, din datele pe care le am, planul de distrugere a SC Termica SA a fost gândit exact pe ideea de a aduce pe piaţă un nou agent economic, chipurile mai performant. Numai că, s-a ajuns să fie mai rău ca în „era” Termica, iar locuitorii mai multor cartiere ale municipiului Suceava pot confirma pe propria piele, spălată cu apă încălzită la aragaz, că lucrurile nu sunt deloc roz.

Pe lângă lipsa apei calde la robinete de săptămâni bune, ploile de zilele acestea au transformat străzile şi trotuarele în mocirle greu digerabile pentru anul 2017.

Iar ultima tentativă a Primăriei Suceava de a oferi pe tavă celor de la Thermonet diferite bunuri care au fost în proprietatea Termica nu face decât să-mi confirme că distrugerea societăţii de termoficare a fost o greşeală majoră.

Mai cred că Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, ar trebui să urgenteze dosarul care vizează distrugerea Termica, iar cei de la Unicom Holding, care au depus plângerile la parchet ar putea oferi informaţii extrem de valoroase despre modul în care se făceau afacerile şi către ce buzunare se scurgeau sumele nefiscalizate.

thermonet

Despre problemele de la Termica a ridicat semne de întrebare şi deputatul Alexandru Băişanu. În cursul anului trecut, acesta a susţinut, corect spun eu, că Thermonet trebuie să plătească pentru înlocuirea contoarelor de energie termică la fiecare scară de bloc, şi nu Primăria Suceava, plătind şi câteva milioane de euro.

La Iaşi, compania Veolia, care a câştigat distribuţia şi transportul agentului termic, a investit 28 de milioane de lei. Aici, în Suceava, Thermonet nu a investit nici un leu, dar ar urma să primească bani de la primărie pentru a cumpăra şi schimba aceste contoare”, era declaraţia lui Băişanu de acum un an şi ceva.

Iar dacă mai adăugăm aici şi subvenţiile plătite în avans de Primăria Suceava către Thermonet ne putem face o idee mai clară despre ceea ce se urmăreşte pe acest subiect.

Alexandru Băişanu a mai avut şi o iniţiativă bună, pe care, din păcate, nu a dus-o la bun sfârşit. Acesta a dorit iniţierea unui referendum în care sucevenii să decidă dacă vor să renunţe definitiv la sistemul centralizat de termoficare. Asta în condiţiile în care pentru a te debranşa acum de la sistemul de încălzire centralizată îţi trebuie pile la Dumnezeu.

Până la urmă ce vină au sucevenii care stau fără apă caldă şi posibil şi fără căldură, să suporte, cum bine scria cineva azi, „beleaua” Thermonet?

Articole asemănătoare

Citiți de asemenea
Close
Back to top button