Shares

Goana după bani naşte de multe ori monştri. Iar când la mijloc sunt implicaţi şi copii, totul capătă alte nuanţe, care merg spre latura penală.

În ultima vreme, fotbalul sucevean a intrat într-un con de umbră prelungit în privinţa rezultatelor. Echipa fanion a judeţului a ajuns într-o situaţie jalnică, la un pas de retrogradare în a treia ligă valorică a fotbalului din România. Nu este cel mai grav lucru care se putea întâmpla, pentru că de jos te poţi ridica. Pentru asta îţi trebuie resurse financiare şi umane. Din păcate, Suceava nu are nici de unele, nici de altele. Finanţarea echipei de fotbal s-a bazat aproape exclusiv pe banii viraţi de Primăria Suceava. Cum de o bucata bună de timp sacul administraţiei locale s-a golit, a mai rămas o singură soluţie. Să apelăm la juniorii crescuţi pe la echipele de profil ale clubului Cetatea, pe cei care provin de la Liceul cu Program Sportiv Suceava, acolo unde se duc mulţi bani din bugetul local, sau de la cluburile private din judeţ, ai cărei patroni fac afaceri frumuşele cu instituţiile statului.

Era alternativa care ne-ar fi putut scoate din mocirlă peste 1, 2 sau 5 ani. Nu vom avea un astfel de scenariu. De ce? Dintr-un motiv simplu şi pe care îl ştiu toţi cei implicaţi în fenomenul fotbalistic local. Pentru că juniorii sunt vânduţi ca vitele la târg, o expresie care-mi repugnă, dar care reflectă realitatea crudă.

Este o complicitate penală în aceste vânzări de jucători, iar actorii principali îşi văd liniştiţi de treburi. În loc să dea cu subsemnatul pe la Poliţie sau Parchet, stau în faţa unui şpriţ şi pun la cale alte transferuri dubioase. Aurel Constantin (foto) este doar unul dintre oamenii pentru care transferurile micilor fotbalişti nu ascund nici un secret.

Într-o perioadă în care acest Aurel Constantin, care în paranteză fie spus nu cunoaşte nici măcar numele tuturor copiilor din grupele pe care le antrenează, ocupa şi funcţia de director al centrului de juniori de la Fotbal Club Cetatea, dar activa şi ca profesor la LPS Suceava, sportul cu balonul rotund local a pierdut câteva talente.

Ca de fiecare dată, totul este învăluit în ceaţă. Nimeni, în afara celor direct implicaţi, nu ştie cum s-a ajuns ca jucătorii promiţători să fie legitimaţi la alte cluburi din ţară. Jucători pe care mâine-poimâine Suceava va ajunge să-i transfere pe bani grei.

Unul dintre puţinele cazuri în care s-a făcut vâlvă în presă a adus şi sancţiuni. Printre primele dacă nu mă înşel. Cel puţin în ultimii ani. Comisia de Disciplină din cadrul Asociaţiei Judeţene de Fotbal Suceava a dovedit falsurile pe care Aurel Constantin le-a făcut în transferul unui junior pe nume Bîgu. Şi cum o mână spală pe alta, „profesorul” a fost suspendat din activitatea fotbalistică până pe 30 mai 2010.

Falsurile fiind dovedite, AJF trebuia să sesizeze organele de urmărire penală. Infracţiunea se numeşte fals în acte, iar o eventuală condamnare ne-ar fi scăpat de unul dintre oamenii care se ocupă cu lucrurile murdare din fotbalul juvenil. Nu a primit decât o suspendare simbolică, iar din 31 mai 2010 are mână liberă la alte falsuri.