Avem programe peste programe, bani care curg ca dintr-un robinet uitat deschis către tot felul de firme clientelare de partid, dar nu suntem în stare să întreţinem măcar un drum spre una din destinaţiile turistice de top din judeţul Suceava.
Este vorba de masivul Rarău, un loc de care turiştii fug ca dracul de tămâie. Şi nu pentru că nu ar avea ce vedea, ci dintr-un cu totul alt motiv. În acest masiv, aflat la doar 1.500 de metri altitudine se ajunge extrem de greu. Din cele trei drumuri care există pe hârtie către Rarău, doar unul poate fi practicabil cât de cât. Nu o spun eu, ci Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont al judeţului Suceava. Pe ruta Chiril-Rarău nu se poate urca cu maşina din cauza alunecărilor de teren, traseul Pojorâta-Rarău este plin de nămol, în timp ce ruta Izvorul Alb-Rarău este recomandată doar pentru vehicule cu tracţiune integrală. Cu alte cuvinte, pe Rarău se poate ajunge doar dacă ai maşină de teren sau picioare bune.
Cam ăsta e turismul care se practică în ţara lui Flutur. Poate nu ar fi rău ca preşedintele Consiliului Judeţean Suceava s-o ia de mână pe Elena Udrea şi să-i arate Pietrele Doamnei. Dar nu de la bordul unui elicopter sau după o urcare cu un jeep, ci la pas, să-i iasă limba de câţiva coţi şi să înţeleagă cu ce se mănâncă turismul în Bucovina.
Dar lasă că vine şi vremea când om avea un drum nou-nouţ spre Rarău, telegondolă şi câte şi mai câte. Atunci să văd ce mai spune cârcotaşul din mine.
Sandrinio, nu te supara dar ai dreptate doar teoretic. Gandeste te ca drumurile pomenite de catre tine conduc spre un loc unde, in afara frumusetilor naturii nu exista nimic altceva decat un hotel de cacat cu 15 locuri de parcare. Iti spun eu sigur, intreaba l de altfel si pe Voicu Raia, in week end urile frumoase din lunile iulie-august urcau pe Rarau peste 150 de auto pe zi. Tu esti om umblat prin lume, presupun ca stii ce presiune asupra mediului pot exercita cateva sute de turisti intr o zi, intr un loc fara amenajari pregatite pentru asa ceva. Din care 50% cel putin sun niste marlani care arunca gunoaiele peste tot si distrug flora pe unde apuca. Eu iti propun alt punct de vedere asupra chestiunii aduse in discutie. Acel drum nu era necesar sa fie modernizat(intretinut doar in starea accesibila in care se afla) deoarece distrugerile aduse mediului vor fi incomparabil mai mari decat suplimentul de venituri la buget. In aceeasi categorie pot trece fara rezerve si alte proiecte nenorocite gen Voronet-Slatina sau Manastirea Humorului-Sucevita. Cat poti sa fii de idiot sau de grandoman incat sa nu iti dai seama ca infrastructura turistica construita in dauna mediului nu iti poate aduce decat prejudicii pe termen mediu si lung? Mai poate crede vreun idiot ca turistii din vest vin aici in cautare de asfalt prin paduri sau de paduri neatinse de asfalt? Lasa l dracului de drum, mai bine s ar finaliza altele mai importante pentru economie si mai putin daunatoare pentru mediu.
Pe Flutur l-au votat tot niste romani….
pe baselu tot niste romani dar… de afara
in pesteri cu voi ..si ata pe termen mediu si lung
Ai drumul, prietene Sandrinio.
Intreaba l pe Voicu Raia cam ce a fost pe acolo week end ul care tocmai a trecut. Da- le la marlani drum si fii sigur ca va fi cea mai simpla cale de a distruge si ce a mai ramas cumva neatins in Bucovina. Daca nu am scris bine in comentariul de anul trecut , atunci rugati va voi sa fie gata cat mai repede Sucevita – Poiana Micului si eventual Voronet – Slatina.
Am fost vara asta pe Rarau. Desigur, pe jos, pe traseul Izvorul Alb. Nu recomand soferilor sa se aventureze pe acolo. In schimb, pot sa zic ca soseaua Pojorata-Chiril arata super. Mai era cam un km neamenajata – partea spre Rarau, putin cam ingusta comparatic cu soseaua, dar se poate merge cu masina fara probleme.