Shares

Implicat în scandaluri care nu se mai termină, Guvernul a ignorat un aspect important, dar care nu cred că va mai suferi multă amânare.

Este vorba de schimbarea prefecţilor şi subprefecţilor, dar şi a şefilor de instituţii descentralizate din teritoriu.

Fără a fi fan PSD, nu cred că este normal ca politica în teritoriu să o facă oameni numiţi de alte partide, iar acest lucru este valabil la fiecare schimbare de guvern.

De exemplu, celebrul nea Titi, pe numele său întreg Constantin Harasim, a ajuns prefect cu sprijinul lui Alexandru Băişanu, iar apoi a coabitat perfect cu guvernul tehnocrato-liberal condus de Dacian Cioloş. În mod normal, Harasim îşi petrece acum ultimele zile în funcţia de prefect de Suceava, pentru că mi-e greu să cred că PSD îl va agrea. Dar mai ştii, poate nea Titi va găsi înţelegere pe la ALDE Băişanu şi va mai sta vreo doi ani pe la Prefectura Suceava. Totuşi, e un scenariu greu de crezut.

constantin harasim

Nici subprefectul de Suceava, Ionuţ Creţuleac, nu are nici o legătură cu actualul guvern şi cu politica pe care acesta vrea s-o implementeze în teritoriu. Başca, Creţuleac este un liberal convins, asta dacă nu cumva şi-o fi schimbat opţiunile politice şi eu nu am aflat.

E drept, prin sudul României au fost schimbaţi ceva şefi de prefecturi, dar valul cel mare încă nu a fost pus în mişcare. Eu cred că nu va mai dura multă vreme şi schimbările, de altfel logice, vor veni.

Acum, că a scăpat de moţiunea de cenzură iar protestele de stradă par să se fi domolit semnificativ, Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea au timpul să facă schimbări în teritoriu.

După cum spuneam, pentru funcţia de prefect, în cazul în care aceasta va reveni PSD-ului, sunt favorite două persoane: Mirela Adomnicăi, şefa Agenţiei Judeţene de Ocupare şi Forţei de Muncă, respectiv Vasile Mocanu, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. În cazul în care ALDE va numi viitorul prefect de Suceava, unul dintre favoriţi ar fi ex-senatorul PSD Neculai Bereanu, pe care deputatul ALDE Alexandru Băişanu l-a dus de mână să-l prezinte lui Călin Popescu Tăriceanu.  

Fireşte, în ambele situaţii pot apărea şi surprize de ultim moment, pe care le vom afla în scurt timp.