Shares

O serie de instituţii sucevene au şefi doar de decor. Este şi cazul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, acolo unde nu se întâmplă mai nimic de ani buni.

În ultima perioadă, această instituţie s-a „remarcat” prin linişte şi tăcere. Aspectul a fost sesizat şi de alţi colegi din presa suceveană, care s-au întrebat, pe bună dreptate, ce rost mai are să plătim o grămadă de bani pentru salariile unor oameni a căror muncă nu se observă nici cu lupa.

Campion al lipsei de activitate pare a fi chiar şeful instituţiei, procurorul general Vasile Mandici. Nu puţine au fost cazurile în care procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava a fost de negăsit la locul de muncă. Sub motivaţia că este plecat pe teren sau că are diferite întruniri, Vasile Mandici a tras mâţa de coadă la greu.

Singura sa activitate cu adevărat importantă pare a fi în ziua de audienţe. Miercurea, timp de două ore începând cu miezul zilei, în faţa uşii lui Vasile Mandici (foto) se adună 15-20 de oameni.

Cu toţii speră să-şi rezolve anumite probleme, dar după numărul de dosare soluţionate anul trecut se pare că în afară de gargară şi promisiuni nu se întâmplă mai nimic pe la etajul trei al instituţiei vecină cu Banca Comercială Română, mai nou Erste Bank.

Este jenant ca o instituţie cu vreo şase procurori şi cam tot atâţia grefieri să nu „producă” nimic luni de zile, deşi consumă miliarde de lei vechi anual.

Mai mult, unele dosare pe care subalternii lui Vasile Mandici le-au finalizat cu propunere de trimitere în judecată au fost „reanalizate” şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava le-a închis pentru „lipsă de probe”.

Poate că cineva se va sesiza şi va lua măsuri. Variante sunt două: ori se desfiinţează acest Parchet, ori îi pune la treabă pe procurorii care freacă menta de pomană pe banii statului. Şi sunt bani mulţi, nu glumă.