Shares

Festivalul de la Berlin al celor mai bune producţii cinematografice s-a mutat la Suceava.

Nu la dimensiunile pe care vi le imaginaţi dacă vorbim despre unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de profil, ci la ceva mult mai uman, mai estic şi mai palpabil. Este vorba de Festivalul Medieval 2011, al cărui maestru de ceremonii a fost, cine altul, decât Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei.

Cu o figură poate morocănoasă, fără să aducă în vreun fel cu politicienii locali, Emil Ursu s-a dovedit un bun manager pentru o poveste de succes.

Fără să mă uit în urmă, cred că este pentru a doua oară când îl laud pe Emil Ursu. S-ar putea să i se urce la cap, dar eu prefer să o ia ca pe o critică extrem de constructivă.

Festivalul pe care l-a gândit, năşit şi acum botezat este un simbol pentru acest oraş. Sper să-l păstreze la fel de intact şi lipsit de mici şi manele şi mai sper ca autorităţile locale şi judeţene, indiferent că se numesc Flutur sau Lungu, sau cum or mai fi în viitor, să menţină o tradiţie deja înfiripată.

Faptul că vreo 13.000 de oameni au venit la Cetatea de Scaun a Sucevei în cele patru zile ale Festivalului sunt adevărata măsură a muncii unui om.

Eu zic să-l sprijinim şi să-i dăm idei. Restul e poezie. Iar Ursul de Aur îl merită cu prisosinţă.