Brigada Diverse

Vama Suceava, preş în faţa mahărilor alcoolului şi tutunului

Instituţiile statului din Suceava au intrat în atenţia organelor centrale de la Bucureşti pentru toleranţa de care dau dovadă în combaterea traficului cu alcool şi ţigări. Principala instituţie vizată în acest sens este Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Suceava, care a pierdut războiul cu mahării alcoolului şi tutunului.

Criticată de conducerea Ministerului Finanţelor pentru modul defectuos în care gestionează situaţia din teritoriu, Vama Suceava a ajuns preş în faţa marilor afacerişti.

Informaţiile arată că instituţia nu numai că este depăşită total în lupta împotriva evaziunii fiscale din domeniul alcoolului şi ţigărilor, dar în unele cazuri i s-a impus pasivitatea pentru ca banii negri colectaţi din aceste afaceri să ajungă în buzunarele unor politicieni locali şi nu numai.

În ultima jumătate de an, activitatea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Suceava a fost aproape invizibilă, fapt ce a făcut ca evazioniştii să prospere. Rezultatele obţinute au fost nesemnificative, iar trendul rămâne acelaşi, cel puţin până după alegerile prezidenţiale. În plus, inspectorii vamali s-au simţit frustraţi după ce acţiunile lor au fost boicotate şi divulgate chiar din interior, iar cei care erau vizaţi de controale le-au râs în nas cu aere de superioritate.

sticle bautura alcool contrafacut

Pieţele, oboarele şi târgurile din tot judeţul sunt pline cu ţigări şi rachiu fără acte legale, dar singurii care nu văd, sau li se impune să nu vadă acest aspect, sunt chiar reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Suceava.

Alcoolul şi ţigările sunt două componente importante pe piaţa neagră, iar studiile de specialitate efectuate arată că judeţul Suceava este, la ora actuală, lider regional şi chiar naţional.

Interfaţa afacerilor este asigurată de câţiva aşa-zişi oameni de afaceri locali, dar în spate există un puternic sprijin din partea inspectorilor vamali, poliţiştilor de frontieră, finanţişti şi oameni politici.

Încet-încet, pe scheletele deja existente se vor forma structuri de crimă organizată puternice, iar distrugerea lor va necesita ani de muncă şi costuri imense. Primele semne în această direcţie au apărut deja, dar nimeni nu pare să le ia în serios. Interesele care derivă din afacerile ilegale cu alcool şi ţigări sunt prea mari pentru ca cineva să intervină şi să le stopeze. Între timp, reţelele de contrabandişti cu alcool şi ţigări îşi perfecţionează metodele de lucru şi îşi cimentează relaţiile. Şi o fac cu responsabilitate.

Articole asemănătoare

Back to top button