Brigada Diverse

„Voi care cereţi bani, abandonaţi orice speranţă!”

În „Infernul”, Dante Alighieri spunea aşa: „Voi ce intraţi, lăsaţi orice speranţă!”. Dacă-mi este permis, am să-l parafrazez pe ilustrul poet şi om politic florentin şi am să spun aşa: „Voi care cereţi bani, abandonaţi orice speranţă!”.

De ceva timp, Primăria Suceava este aproape în colaps, iar banii care vin din diferite surse se duc cu mare viteză către E.ON Gaz România. Cum s-a ajuns la acest blocaj, este întrebarea care vine firesc. Răspunsul trebuie căutat în lunca Sucevei şi în biroul edilului şef. Termica, pentru că despre ea este vorba, a fost omorâtă (ptiu, era să spun a murit, gravă eroare) pentru a lăsa locul unei societăţi private care să asigure căldura şi apa caldă în casele sucevenilor.

Numai că, cei care au pus la cale această manevră nu au luat în calcul toate amănuntele şi s-a ajuns acum că funcţionarea societăţii de termoficare să depindă de gazul metan furnizat de E.ON. Gaz metan care este necesar, cel puţin în această perioadă, pentru producerea apei calde. Numai că, muribunda Termica nu este capabilă să adune bani pentru plata facturii către E.ON, iar pentru ca oraşul să nu se răscoale împotriva sa, primarul Ion Lungu a acceptat, după ce i-a convins şi pe consilierii locali de această necesitate, să acopere de la bugetul local sumele solicitate de furnizorul de gaz.

Efectul este dezastruos însă pentru restul activităţilor care depindeau de banii de la Primărie. Pe scurt, edilul a tăiat orice altă finanţare în detrimentul ajutorării mortului de pe catafalc.

primar ion lungu

Aşa încât, sfatul meu pentru toţi cei care mai speră să primească bani de la Primărie, începând cu fotbal sau handbal şi terminând cu activităţi culturale sau de altă natură, este să nu mai spere.

Vistieria Primăriei Suceava este goală, iar perspectivele sunt şi mai sumbre. Şi spun asta pentru că va veni o perioadă în care Termica va trebui să asigure şi căldura pentru suceveni, iar factura la gaz va creşte de câteva ori faţă de luna august. Ori, cu un buget pe zero, cu încasări de la populaţie anemice şi fără alte surse de finanţare (a se citi aici câte o pleaşcă de la Guvern) nu ştiu zău ce se va petrece în luna noiembrie.

Iar cei de la E.ON par decişi să taie gazul imediat ce nu vor mai încasa sumele solicitate. Dacă se va ajunge aici, fără căldură şi fără apă caldă, vom avea un primar mort din punct de vedere politic.

La ora asta, avem un Ion Lungu mai încorsetat ca oricând, pentru că în afara acestor probleme administrative pe care singur şi le-a creat, este pus în situaţia de a merge pe sârmă şi din punct de vedere politic. Plecat de facto din PDL, edilul are şi nu are susţinere din partea PSD şi PNL, partide care se folosesc de el pentru a-şi atinge anumite scopuri. Iar în PDL a rămas cu doar câţiva apropiaţi, grupul care-i contestă deciziile şi activitatea de primar fiind tot mai vocal şi mai îndârjit împotriva sa.

Până la infern mai e doar o scânteie. Iar E.ON o poate aprinde în orice clipă.

Articole asemănătoare

Back to top button