Shares

E primăvara, anotimpul în care păsările călătoare îşi iau zborul din ţările calde spre ţinuturile de unde frigul şi iarna le-a alungat.

V-a plăcut începutul? Aşa ar trebui să fie, însă, din păcate, nu am să vă spun vreo poveste idilică, despre migraţia păsărilor, ci am un subiect care revine ciclic, la fel cum se întâmplă şi cu cocorii.

Despre mizeria din Suceava, unitate administrativă care cu greu poate purta titulatura de oraş, am scris de multe ori. Fie că e iarnă, primăvară, vară sau toamnă, problemele sunt aceleaşi, dar cei care vremelnic conduc Primăria Suceava se par că nu văd nimic.

Dacă vă aduceţi aminte, în perioada în care se executau lucrări la reţelele de canalizare, alimentare cu apă sau termoficare, orice adiere aducea nori de praf. Nu era nevoie să mergi în Egipt la piramide, pentru că senzaţia era aceeaşi, mai puţin imaginile cu celebrele minuni ale lumii.

Ei bine, lucrările s-au terminat, nenorocirea continuă. Vântul de ieri şi de astăzi nu a făcut altceva decât să stârnească din nou praful, şi nu numai.

gunoaie george enescu2

Pe Bulevardul George Enescu, spre exemplu, gunoaiele au dat un adevărat recital. Au zburat, s-au plimbat prin aer pentru a se aşeza în diferite locuri. După câteva minute de odihnă şi-au reluat activitatea, într-un dans lugubru şi stânjenitor pentru întreaga comunitate.

Fireşte, ar fi incorect să spun că doar Primăria Suceava şi firma Rosal, care se ocupă cu salubrizarea în oraş, sunt vinovate pentru această stare de fapt. Nu, o mare parte din vină o poartă şi sucevenii, care aruncă orice şi oriunde, într-un dispreţ total faţă de mediul înconjurător, faţă de vecini şi faţă de ei înşişi.

Dar şi această lipsă de civilizaţie poate fi educată. Cum? Foarte simplu, coercitiv. Prin amenzi aplicate cu fermitate şi încasate cu aceeaşi seriozitate. Nu cred că o persoană care primeşte şi plăteşte o amendă de vreo 200 de lei va mai arunca data viitoare ceva pe jos.

Acest atribut revine tot administraţiei publice locale, care se face că aplică legea cu rezultatul vizibil prin tot oraşul. „Cine seamănă vânt, culege furtună”, spune un străvechi proverb românesc, extrem de valabil pentru un oraş Suceava extrem de mizerabil.