Scandal la Complexul Muzeal Bucovina

Scandal monstru în cursul zilei de ieri la Complexul Muzeal Bucovina. Apele sunt în continuare tulburi şi se pare că la mijloc ar fi un conflict mai vechi între secţiile de conservare şi muzeografie.
Totul a plecat de la o serie de probe ridicat de directorul ştiinţific Doina Creangă din patru documente medievale, dintre care cel mai important datează din perioada domnitorului Ştefan cel Mare.
Probele s-au ridicat fără a exista o cerere scrisă şi un acord în acest sens, iar motivaţia oferită a fost aceea că sunt necesare pentru studiul coloranţilor folosiţi în Evul Mediu, acţiune ce face parte dintr-un proiect naţional mai amplu. Acele probe care au declanşat întreg scandalul reprezintă fragmente de sfori, iar după ancheta care s-a derulat la Complexul Muzeal Bucovina a rezultat că nu au fost tăiate, ci s-au ridicat fire care erau deja desprinse din piesa originală. Părerile sunt împărţite vizavi de modul în care directorul ştiinţific Doina Creangă a înţeles să acţioneze, iar polemica declanşată pe marginea acestui subiect a ajuns la cote ridicate.
Practic, ieri s-a discutat doar despre acest lucru la Muzeu, iar în final s-a ajuns la concluzia că este nevoie de o opinie avizată. Aşa se face că mai marii Complexului Muzeal Bucovina au cerut un punct de vedere oficial Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor vizavi de modalitatea în care se pot ridica probe dintr-un obiect de patrimoniu, aşa cum sunt şi cele patru documente medievale din cauza de faţă. Doina Creangă, cea care a declanşat întreg scandalul, a ajuns la Complexul Muzeal Bucovina în urmă cu câţiva ani, iar în paralel este şi cadru didactic la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.