Brigada Diverse

Licitaţia pentru salubrizarea Sucevei merită şi trebuie investigată serios

Ciudăţeniile în privinţa licitaţiei pentru acordarea serviciului de salubrizare în municipiul Suceava cuprind şi alte elemente care merită investigate.

De exemplu, SC Rosal Grup SA Bucureşti a fost aproape să câştige licitaţia oferind cu 11 lei mai puţin decât suma anuală pusă la bătaie de Primăria Suceava.

Potrivit ofertei, Rosal a venit cu o ofertă de 3.108.952,23 de lei, plus TVA, în timp ce Primăria Suceava plătea anual 3.108.963 de lei. Practic, o diferenţă infimă, care până la urmă ar fi în regulă.

Problema este alta, şi anume că pe anumite lucrări pe care le efectua, Rosal a venit cu oferte care sfidează orice regulă de bun simţ, adică aproape că lucrau de pomană.

Strategia a fost aceea de a veni cu preţuri foarte scăzute pentru a obţine un punctaj cât mai mare, ceea ce s-a şi întâmplat. În mod firesc, membrii comisiei de evaluare ar fi trebuit să ceară explicaţii pentru aceste preţuri cu care nimeni nu ar rezista pe piaţă şi ar ajunge la faliment.

La fel de adevărat este că şi oferta asocierii Florconstruct, Diasil Service şi Brantner Servicii Ecologice a fost foarte scăzută, 14.637.921,65 de lei, fără TVA, pentru întreaga perioadă de 10 ani de contract, cu alte cuvinte de 1.463.792 de lei anual, fără TVA.

Potrivit legislaţiei care reglementează licitaţiile publice, dacă oferta este mai mică de 85% din valoarea totală a contractului oferit, comisia de evaluare trebuie să ceară lămuriri. Mai exact, ofertantul trebuie chestionat asupra modalităţii de realizare a lucrărilor asumate prin contract la preţuri cu mult sub cele de pe piaţă.

Ori, acest lucru nu s-a întâmplat, iar asocierea celor trei firme nu a fost întrebată absolut nimic despre această diferenţă mare de preţ.

Surse bine informate susţin că totul a fost pregătit pentru ca licitaţia să fie câştigată de Rosal, numai că cei care au întocmit caietul de sarcini au uitat să menţioneze un aspect foarte important, şi anume că datoriile la stat pot fi compensate cu sumele pe care firma participantă la licitaţie le are de încasat.

O scăpare care a dus la descalificarea celor de la Rosal şi desemnarea unui alt câştigător.

Cu toate acestea, zarurile nu sunt încă aruncate, iar contractul de 10 ani pentru salubrizarea municipiului Suceava, în valoare de 24.871.704 de lei, fără TVA, este departe de a fi atribuit.

Surprinzătoare este şi activitatea intensă din ultimele zile a angajaţilor de la Rosal, pe care nu i-am văzut muncind pe tot parcursul anului trecut cum o fac de vreo 5-6 săptămâni.

Poate că şi acesta este un semnal, prin care se doreşte a li se arăta sucevenilor cât de capabilă este această firmă.

Articole asemănătoare

Back to top button