Despre iubiţii noştri americani

Despre intenţiile deloc ortodoxe ale SUA în România nu m-am îndoit nici un moment, iar cine dă dovadă de puţină atenţie cred că o să-mi dea dreptate.
Pe americani îi interesăm cât negru sub unghie. Aceşti cuceritori de tip modern urmăresc doar să-şi menţină anumite zone strategice în lume, iar România este în acest moment una dintre ele.
Realitatea a spus-o cu subiect şi predicat ambasadorul SUA în Moldova. Declaraţia sa a stârnit o adevărată furtună în stânga şi în dreapta Prutului, dar repet, pentru mine este doar o confirmare a ceea ce ştiam.
„Moldova nu este România. Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special”, a declarat ambasadorul SUA la Chişinău James Pettit pentru postul public de televiziune din Republica Moldova. Este o declaraţie asumată de la Washington, aşa încât tot ceea ce trebuia auzit a fost spus.
Da, România şi Moldova sunt două ţări cu istorii diferite pentru că aşa este gândită politica americană. Fiecare din cele două state va fi oferit ca monedă de schimb mai devreme sau mai târziu, în funcţie de contextul geo-politic de la acea oră. Pe principiul eu îşi cedez ţie aici o zonă de interes şi tu te faci că nu vezi cum ocup eu o altă zonă de pe planetă.
Cam aşa funcţionează politica de cucerire a marilor puteri, numai că deştepţii care ne conduc par incapabili să înţeleagă acest aspect. Cu un trecut deloc plăcut în relaţiile cu URSS, ne-am aruncat ca disperaţii în braţele americanilor cu speranţa că vom avea stabilitate şi o vom duce mult mai bine.
Am ignorat ca nişte dobitoci relaţiile economice cu Rusia, unele care puteau să ne ajute foarte mult. Nu la fel au procedat nemţii sau francezii, care se luptă cu ruşii doar la nivel declarativ în timp ce relaţiile comerciale merg strună.
În cazul în care americanii ne vor arunca din nou ca pe o măsea stricată (Yalta nu le este străină) ne vom trezi din nou cu ruşii, mai nou şi cu turcii, care ne vor privi ca pe nişte duşmani. Nu ar fi mai logic să normalizăm relaţiile şi să fim mai ponderaţi în declaraţii belicoase, cel puţin la adresa Moscovei?
Cât despre reunificarea Moldovei cu România nu cred că este un subiect de actualitate. Momentul 1991 a fost ratat lamentabil, iar acum suntem în faţa unei alte ordini care nu permite un astfel de eveniment. Ce putem face în schimb este menţinerea unor legături puternice cu românii din stânga Prutului, pe toate căile posibile, cultural, economic, educaţional, religios etc. Asta trebuie să facem, iar restul o să vină de la sine. Când, doar Dumnezeu ştie.
pina la unire (pe care eu personal o doresc), romania si moldova sunt doua state suverane si independente, acestea fiind singurele lucruri pe care o mare putere democrata le poate sustine ‘in gura mare’.
asa ca, mai usor cu supararile.
Doua state suverane si independente da’ care nu prea au au control asupra suveranitatii si independentei lor. Si de fapt nici nu prea au discernamantul necesar ca sa foloseasca aceste doua atribute.