Brigada Diverse

Tăcere suspectă la DNA şi DIICOT

Două dintre instituţiile care se ocupă cu anchetarea infracţiunilor în care sunt implicate, printre altele, aşa numitele gulere albe sunt extrem de tăcute în ultima perioadă.

Mă refer la DNA şi DIICOT, parchete care până acum vreo doi ani erau extrem de active şi care, brusc, par a se transforma în obiecte de decor.

Bine, această linişte poate fi una aparentă, dar am sesizat-o nu doar la Suceava, ci şi la nivel central. S-or fi cuminţit ai noştri infractori? Nu cred în această versiune iluzorie, mai ales că nici pedepsele nu sunt de natură a-i speria prea tare pe cei care îşi propun să fure la modul masiv sau să comită alte infracţiuni.

La liniştea care s-a aşternut pe la DIICOT, aş spune că şi traficul cu ţigări a murit la Suceava, iar pe piaţa neagră se vinde acum doar mătase de porumb, iar fumătorii înrăiţi cumpără ziare la greu din care „împletesc” ţigări. Bine, pe această linie am mai văzut câte o captură răzleaţă, dar nimic organizat. Poate că nici grupurile infracţionale organizate nu mai sunt ce-au fost odată.

Aş pune această tăcere de la DNA şi DIICOT în primul rând pe scandalul creat la nivel naţional şi în care cele două instituţii au fost târâte intenţionat pentru a le terfeli credibilitatea. Dacă te uiţi atent, se poate observa o luptă acerbă prin care politicienii, pentru că multe din anchetele celor două parchete îi vizau tocmai pe ei, vor să pună cu botul pe labe lupta împotriva corupţiei. Au încercat şi mai abrupt acest lucru, numai că rezultatul a fost unul la care nu s-au gândit: au ieşit românii în stradă şi i-au obligat să facă un pas înapoi.

Între timp, s-au regrupat şi au adoptat politica paşilor mărunţi, iar rezultatele încep să se vadă. În ritmul ăsta, DNA şi DIICOT vor deveni amintire.

parchete (7)

E drept, şi cele două instituţii au făcut greşeli, cu dosare făcute pe genunchi, fără probe suficiente, cu oameni ridicaţi şi chiar arestaţi de pomană, multe cazuri de restituiri ale dosarelor de la instanţe sau achitări la final de proces. Plus, că se mai adaugă şi dosare demarate în urmă cu ani buni, cu surlele şi trâmbiţele de rigoare, dar care zac şi acum pline de praf prin cine ştie ce fişet.

Nu sunt de acord cu aceste abuzuri, dar cred că DNA şi DIICOT trebuie să existe. Fără ele ne vom întoarce în anii de după 1989 când haosul era cuvântul de ordine. Iar dacă vreţi o pledoarie pentru existenţa celor două parchete aş vrea să amintesc doar cazurile în care politicieni, din tot spectrul politic, au fost condamnaţi definitiv pentru şpăgi de multe milioane de euro. Asta în timp ce omul de rând este obligat să suporte scumpiri de tot felul şi să tot strângă cureaua.

Cred, că dacă ar înceta să mai existe, DNA şi DIICOT trebuie reinventate. Pentru că, de multe ori, corupţia ucide. Şi nu o face doar financiar, ci şi fizic. 

Articole asemănătoare

3 Comentarii

  1. Cred ca toata lumea stie, ca atunci cand cineva e cu musca pe caciula, aplica politica strutului. Se ascunde ssi tace malc, incercand sa fie cat mai putin vizibil.
    Poate ca asta e momentul de rascruce de la aceste institutii ESENTIALE, insa cu un mare DAR.
    E nevoie sa fie cu oameni SUPER CORECTI!

    De ce spun asta? Se inmultesc pe zi ce trece exemplele cu asa zisi ofiteri, pentru ca nu merita astfel de titulatura, care fraternizeaza cu infractorii, probabil pentru ceva castiguri, ca alta explicatie nu prea vad. Iar daca ar fi sa ne lual dupa barfe, e jale. De la bani rulati prin valutistii tolerati si chiar protejati, cu inlaturarea celor ce refuza „colaborarea” cu ORGANUL, la informarea ticalosilor privind actiunile prevazute.

    Iata ce scrie doar ziarul ADEVARUL de azi, 02.11.2017:
    „Procurorii îi aduc acuzaţii grave unui comisar-şef de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate: i-ar fi ţinut la curent pe membrii grupării de tâlhari coordonate de Paul Iova despre acţiunile Poliţiei.”
    Concret, Militaru a fost interceptat în iunie 2017 atunci când discuta cu Dumitru Oane Bogdan, zis „Bodi”, unul dintre locotenenţii „Regelui manelelor”, potrivit procurorilor DIICOT. Anchetatorii îl monitorizau pe interlop pentru că îl suspectau că ar fi participat la jefuirea unor contrabandişti de ţigări. Aşa au constatat că acesta discuta regulat cu comisarul-şef. „Bodi” este fugit din ţară, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă, iar „Regele manelelor” este arestat din iunie 2017. În discuţiile pe care le avea cu poliţistul antimafia „Bodi” povestea fără menajamente despre loviturile pe care le dădea şi cum îi jefuia pe contrabandişti. La aceste acţiuni participa alături de Paul Iova. „Am fost azi-noapte plecat. Azi-noapte am plecat să iau de la Pinochio a lui Văncică 7 baxuri de ţigări!… Am dus la un apartament pe Baia Mare şi în blocul ăla are cameră. E la perfecţie acolo, o dată, şi a dat 500 de mii de euro lui unu care plecă cu banii în ţară… auzi bine: 500 de mii! / Trebuie să mergi să iei camerele de acolo, că are camere în bloc, că cară cumnată-su…cară cumnată-su Nee…cară el ţigările. Şi se vede…eeee…/ Nu, tata, trebuie să facă o maradona … ăăă…nu maradona, cum îi zice când…? Şmenu’, să facă şmenu / Şmenu’. Tre’ să fure un diamant de la nişte şeici de vreo…100 de …d-alea de…”, erau mesajele transmise de „Bodi”. Poliţistul era prudent în discuţiile telefonice. „Fii atent ce-o să te rog eu pe tine: toate mesajele alea care le-ai trimis către mine, le ştergi imediat / E spre binele tău. Să nu îţi verifice telefoanele! / Bine! Dar te rog eu, te apuci şi le ştergi pe toate acuma!”, repeta insistent poliţistul. „Acuma tată, acuma le şterg!”, replica ascultător „Bodi”.

    E interesant articolul.

Back to top button