Shares

În urmă cu câţiva ani, Ioan Moraru, primarul de atunci al oraşului staţiune de interes naţional Vatra Dornei anunţa aprobarea unui proiect de 8,4 milioane de euro.

Ulterior, actual primar, Ilie Boncheş, a renunţat la construcţia Aqua Land pe motiv că oraşul este prea sărac şi nu poate asigura co-finanţarea proiectului.

Între timp, proiectul, de o anvergură mai mică, a ajuns la Fălticeni, un oraş care nu este nici pe departe turistic, dar are un mare atu: un primar descurcăreţ şi care ştie să muncească şi pentru comunitate.

Revenind la proiectul care trebuia implementat la Vatra Dornei, acesta presupunea, printre altele, construcţia unui bazin acoperit, a două terenuri de sport şi a trei bazine de înot exterioare, precum şi a unei parcări cu 100 de locuri.

Cum am spus şi cu alt prilej, pentru a ţine turiştii în Vatra Dornei, ceea ce traduce prin bani pentru întreaga comunitate locală, este nevoie de investiţii, în special în domeniul agrementului. Dar, se pare că actualul primar nu a înţeles acest lucru şi a dat cu piciorul unui proiect care putea aduce mai multe lume în oraş şi pe un termen mai lung.

agua magic

 

Iată justificarea lui Ilie Boncheş în momentul în care a renunţat la un proiect gata semnat: „Era imposibil să-l continuăm. Am fost obligaţi prin Hotărâre de CL să-l oprim. Ne-am lămurit şi trebuie să găsim un alt proiect pentru Vatra Dornei, mai modest şi mai real pentru cheltuielile pe care ni le putem permite. O să acceptăm şi un parteneriat şi obligatoriu trebuie ceva făcut. Noi nu avem bani şi nici nu văd surse rapide de finanţare. Dacă nu-l retrăgeam de la ADR N-E eram eliminaţi de la proiecte pentru următorii 5 ani. Proiectul o să reapară într-o formă mai mică şi cu o proporţie normală pentru punga noastră”.

Într-adevăr, Ilie Boncheş a avut dreptate. Proiectul a reapărut, dar nu la Vatra Dornei, ci la Fălticeni, e drept şi asta pe o sumă mai mică, 3 milioane de euro, şi cu un procent similar din partea autorităţilor locale, respectiv jumătate.

Se pare că pentru autorităţile din Vatra Dornei nu par interesate de astfel de proiecte, încât stai şi te întrebi care este strategia de viitor pentru dezvoltarea unui oraş în care îţi doreşti să atragi cât mai mulţi turişti.

Iar dacă mă gândesc şi la centrala pe rumeguş care în lunile grele de iarnă abia face faţă, am o imagine mai clară a ceea ce înseamnă turism pentru unele persoane. Nu dau nume, că s-ar putea supăra, nu de alta.