Brigada Diverse

Anonimul care a ridicat Suceava din noroi

Am să încep prin a-mi fi iertat termenul de „anonimul” pe care l-am folosit în titlu, dar am să explic şi de ce l-am folosit.

Suceava veche, sau ceea ce a rămas din ea, şi nu numai, îi este datoarea unui austriac. Franz Cavaler des Loges pre numele său, fost primar al micului târguşorului de la finele secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Fără el, Suceava de astăzi nu ar mai fi fost aceeaşi. Şi nu o spun eu, ci oameni care au un cuvânt greu pe linie istorică, culturală sau arhitectonică.

Ei bine, acest primar, care pur şi simplu a ridicat Suceava din noroi, să nu uităm că sub el s-au pavat primele străzi din oraş, este aproape necunoscut tocmai în locul căruia i s-a dedicat timp de 23 de ani.

Dacă am face un sondaj în oraş, sunt convins că două treimi, dacă nu chiar şi mai mult, din populaţie ar răspunde negativ la întrebarea cine a fost Franz Cavaler des Loges şi ce a făcut el pentru Suceava.

franz cavaller des loges

Din punctul meu de vedere, primarul de acum un secol şi ceva ar trebui să fie pus la loc de cinste şi nu doar amintit ici colo prin oraş. Ar trebui să fie unul din personajele importante ale Sucevei, cum vorbesc şi lucrurile pe care le-a lăsat în urmă.

Din păcate, nu se întâmplă asta, iar Franz Cavaler des Loges este un mare anonim. Mort în 1914, când Primul Război Mondial bătea la uşa Europei, fostul primar a revenit în atenţia comunităţii locale abia în 1931, când „cetăţenii recunoscători” i-au ridicat un monument funerar.

Acest monument are deja o vârstă, care şi-a pus amprenta, iar fiecare an care trece înseamnă şi alte probleme. Pentru Primăria Suceava ar fi un efort minim de a „reînvia” memoria lui Franz Cavaler des Loges, numai că asta ar implica şi ceva dorinţă din partea actualei conduceri a administraţiei locale.

mormint franz cavaller des loges

Într-un comentariu postat la un alt material, Viorel Blănaru, reprezentant al Direcţiei pentru Culte, Cultură şi Patrimoniu Cultural Suceava, spune următoarele: „Şi mormântul lui Franz Cavaler des Loges din cimitirul Pacea este în paragină. Poate va dispărea …”.

Şi asta spune multe despre „interesul” administraţiei locale despre cel care a fost cu adevărat primul primar al oraşului.

 

Articole asemănătoare

2 Comentarii

  1. D le Neagu, dar pe cei care au scufundat Suceava inapoi in noroi si praf ii cunoasteti. Astia nu s chiar asa anonimi..

  2. Daca ai fi citit acest blog cu cat de cat atentie, ai fi observat ca s-a scris la greu, dar s-a si comentat.
    Degeaba insa, din pacate. Nesimtirea e prea mare, iar cei care cunosc sloganul, cu cat mai multi cu atat mai culti, se vand in continuare pentru o sarma si o bere si aleg cum au ales si pana acum. Cei drept nici nu a existat nico alternativa viabila.

Back to top button