Shares

De ani buni, limba română este supusă unui tir nesfârşit şi s-a transformat într-o ţintă dintr-un poligon de tragere.

Nu este nici o exagerare când spun acest lucru, iar dacă ar învia, regretatul George Pruteanu ar muri înapoi.

Pe lângă miniştri şi parlamentari care „faultează” constant limba română, şi nu intenţionat, ci pentru că atât îi duce bibilica, de ani buni observ un asalt şi din partea unor companii multinaţionale, care preferă să-şi promoveze imaginea într-o altă limbă decât cea a ţării în care câştigă bani grei.

Pentru mine este o jignire adusă românilor. Dacă tot ai venit aici şi ai o afacere de succes, atunci ai măcar bunul simţ de a te adresa în limba română.

Şi nu sunt singurii care procedează în acest fel. Am văzut şi medicamente al căror prospect era în nu ştiu câte limbi europene şi nu numai, mai puţin în limba română.

Înlocuirea limbii române cu surogate „externe” este de neacceptat pentru o ţară care vrea să fie respectată. Din păcate, nimeni nu ia atitudine pe această linie.

reclama orange

 

Să stai să asişti pasiv la această stare de agresiune asupra limbii române mi se pare echivalentă cu o crimă. Da, este o crimă la adresa unei naţiuni, la identitatea ei viitoare.

Poate unii vor considera că exagerez în ceea ce spun, dar dacă ne pierdem limba, cu ce mai rămânem? Mai rămâne să-l uităm pe Eminescu şi am desăvârşit un genocid naţional.

Sau suntem români doar de 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, când toate posturile de televiziune se întrec în a ne arăta ce lucruri măreţe fac unii dintre semenii noştri, care, de altfel merită toată stima. Ne batem cu pumnii în piept că suntem români, dar oare trebuie să uităm limba noastră, să o sluţim tot mai mult pe zi ce trece?

Tare m-aş bucura să văd măcar un parlamentar sucevean care ia atitudine şi iniţiază o lege prin care să interzică orice reclamă într-o altă limbă. Dacă ei nu dau dovadă de respect pentru noi, măcar să-i forţăm. Să nu creadă cineva că vreo firmă din asta multinaţională a venit la noi pentru a face acte de binefacere. Nu, au venit pentru bani, pentru câştiguri, iar cele mai multe dintre firme trimit în ţara mamă zeci de milioane de euro.