Brigada Diverse

Apocalipsa

Dacă vă uitaţi la documentarele realizate despre cele două războaie mondiale, veţi observa că „apocalipsa” este cuvântul cel mai des utilizat.

Ei bine, tot ceea ce se petrece în ultimii ani mă face să cred că nu suntem departe de o confruntare militară. Doar dacă stăm şi ne uităm atent în România vom vedea că ne pregătim temeinic pentru o conflagraţie, care va fi dimensiunea ei chiar nu îmi pot da seama.

Zeci de tancuri americane care vin în ţară, multe dintre ele via Suceava pe calea ferată, achiziţie de avioane de luptă şi altă tehnică extrem de costisitoare, toate acestea se traduc în pregătiri. Şi nu de bal, ci de război.

Situaţia este similară şi în alte părţi, cel puţin din Europa, iar Polonia este un exemplu concludent. Nici de cealaltă parte, mă refer la Rusia, situaţia nu este diferită. Exerciţiile militare, tot mai ample, se succed unele după altele, iar provocările par tot mai intense.

În vreme ce cursa înarmărilor se derulează cu o viteză tot mai mare, a apărut mai nou şi pericolul scindării unor state naţionale, iar evenimentele din Catalonia sunt grăitoare. Aş vrea să cred că nu se va ajunge la ciocniri şi violenţe care ar putea fi începutul sfârşitului, dar la astfel de situaţii tensionate o singură scânteie este suficiente pentru a declanşa nebunia.

apocalipsa1

Iar dacă autorităţile separatiste din Catalonia vor izbândi, precedentul va fi extrem de periculos pentru multe alte regiuni din Uniunea Europeană, inclusiv Ţinutul Secuiesc din România. De aceea, mi se pare cu atât mai bizară declaraţia autorităţilor belgiene, dispuse să discute acordarea azilului politic lui Carles Puigdemont, liderul separatist de la Barcelona.

Peste toate aceste realităţi din Europa, noi avem propria apocalipsă în ţară. Salarii mărite fără nici o bază reală, primării care au anunţat deja că sunt în incapacitate de plată şi nişte guvernanţi care parcă nu vor să le scape nici un prilej pentru a-şi arăta incapacitatea.

Zilele acestea am văzut că salariul minim brut va creşte de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 de lei, faţă de 1.450 de lei cât este în prezent. La prima vedere ar putea părea o veste bună pentru salariaţi, dar, de fapt, este o altă cacealma. Toate calculele pe care le-am studiat arată că salariatul va primi în plus cel mult vreo 50 de lei. Restul de 400 de lei îl ia statul. Adică Jupuitu în variantă social-democrată din mileniul III.

Iar dacă mai adăugăm aici scumpirile în valuri care au tot lovit populaţia de câteva luni bune, cu perspectiva unei ierni de coşmar, cel puţin asta e previziunea meteorologilor, pot spune că vom afla în curând ce înseamnă apocalipsa. 

Articole asemănătoare

Back to top button