Shares

După ultimele evenimente pe scena politică suceveană s-au clarificat câteva aspecte.

Primul ar fi acela că Ioan Balan, fostul preşedinte al organizaţiei municipale a PNL Suceava, nu va mai candida pentru funcţia de primar. Nu ştiu exact ce va face în viitor, dar este posibil să candideze pentru un nou mandat de deputat.

Celălalt liberal care şi-a anunţat intenţia de a candida, deputatul Alexandru Băişanu, nu a anunţat încă oficial ce cale va urma. Cert este că nu va putea candida din partea PNL, dar nu este exclus să vedem un nou duel Lungu – Băişanu, aşa cum s-a întâmplat şi la alegerile din 2012.

Oficializarea duetului PSD – ALDE ar putea însemna drum liber pentru Alexandru Băişanu pentru o candidatură din partea acestui binom.

baisanu

Dacă acest lucru se va întâmpla, Băişanu are o mare şansă de a-şi lua revanşa pentru înfrângerea de acum patru ani. Şi nu trebuie uitat, că în 2012 Alexandru Băişanu, care a candidat din partea USL, a pierdut alegerile la mustaţă, la numai câteva sute de voturi, diferenţa fiind făcută în mod oarecum dubios doar la două secţii de votare din Burdujeni. În rest, în tot oraşul, Băişanu l-a bătut clar pe Ion Lungu, ceea ce s-ar putea întâmpla şi acum.

Cheia este la PSD, iar dacă acest partid îl va susţine în mod real pe Alexandru Băişanu, atunci îl creditez cu şanse de reuşită. Repet, şansele sunt legate direct de implicarea celor de la PSD. În schimb, dacă social-democraţii vor face non-combat, cum s-a întâmplat în 2012, şansele de câştig ale lui Băişanu se reduc.

Iar cum PSD Suceava nu are un candidat viabil, cel puţin până în acest moment, Alexandru Băişanu ar putea fi aruncat în luptă. Oricum, PSD Suceava nu ar avea nimic de pierdut şi am să explic şi de ce anume.

În cazul în care Băişanu pierde, nimeni nu-i va putea reproşa nimic liderului local al PSD, senatorul Ovidiu Donţu, pentru că a fost nevoit să accepte o candidatură impusă de la Bucureşti. Dimpotrivă, cu Alexandru Băişanu primar, şeful organizaţiei municipale a PSD Suceava se poate bate cu cărămida în piept că a recâştigat primăria după 16 ani de abstinenţă.