Barabulele de la Primărie
Ştiaţi că municipiul Suceava are mai multe hectare de teren agricol? Ştiaţi că anual Primăria Suceava produce exact zero kilograme de cartofi de pe terenul existent?
Aceasta nu este rubrica „ştiaţi că”, ci debuşeul prin care toţi şmecherii reuşesc să obţină terenuri printre blocurile din Suceava, fireşte într-o cârdăşie totală cu unii angajaţi ai Primăriei.
De câteva zile, capul de afiş al ştirilor este ţinut de scandalul de pe strada Mărăşeşti, acolo unde un individ cu simţ de întreprinzător a cerut şi a obţinut o suprafaţă de teren dintre blocuri. Terenul a fost măritat rapid şi a ajuns în proprietatea lui Ionuţ Gherman, fiul primarului haiduc din Slatina. Ce a urmat cred că ştie deja foarte multă lume, în special oamenii care locuiesc în acea zonă.
Primarul Gherman şi fiul său au trecut la defrişarea arborilor, operaţiune efectuată cu acte în regulă, iar pe terenul aferent doresc să ridice o clădire.
Întreaga problemă este la Primăria Suceava, iar cine încearcă să arunce pisica în curtea altor instituţii nu face decât să se spele pe mâini pentru a nu-şi ridica în cap populaţia, recte primarul Ion Lungu.
Întrebarea care se pune în mod logic este cum a fost retrocedat acel teren. Foarte simplu, pentru că în scriptele Primăriei Suceava apare ca teren agricol, fără nici un regim special. Aşa că, oricine cere să-i fie retrocedat un petec de teren, aducând şi ceva acte doveditoare, va deveni proprietar fără mari bătăi de cap. Iar de aici şi până la dezastrele eco pe care le vedem zilnic pe toate străzile din municipiul Suceava nu mai este decât un mic pas.
Iar toate acestea se fac cu dezlegare de la Primărie. Şi am să explic şi de ce reprezentanţii administraţiei locale se fac vinovaţi de ciunţirea oraşului. Există o lege, numărul ei chiar nu mai contează, prin care spaţiile verzi nu pot fi distruse decât în condiţii draconice. Pentru a evita aceste bătăi de cap, mai marii de la Primăria Suceava au evitat să schimbe încadrarea terenurilor agricole în spaţii verzi, iar drumul spre retrocedările dubioase a fost netezit pentru samsarii care mişună şi amuşinează tot, iar mai apoi obţin profituri frumoase prin vânzarea acestor spaţii.
Toată cheia stopării unor cazuri similare celui apărut pe strada Mărăşeşti se află numai şi numai în mâna celor care conduc Primăria Suceava. Iar cine vrea să sugereze sau să spună că alţii sunt responsabili pentru măgăriile din oraş o fac doar pentru că sunt în culpă. Au fost ani în care Consiliul Local Suceava era de partea primarului în proporţie de 66%, iar orice decizie putea fi luată fără acordul opoziţiei. Şi nu cred că vreun om normal s-ar fi opus unei iniţiative de bun simţ, prin care terenurile destinate cultivării barabulelor erau trecute la spaţii verzi. Interesele sunt mult prea mari însă pentru ca cineva să vină cu asemenea propuneri.
aici e treaba de DNA…