Shares

În proporţie de 99% împărţirea ţării în opt regiuni va prinde contur în scurt timp. Din păcate, Suceava va rămâne o anexă a Iaşiului.

Declaraţia care ne-a pecetluit soarta a fost dată de vicepremierul Liviu Dragnea: „Trebuie să recunosc faptul că actualul desen regional din România are argumente serioase. Nu s-a finalizat analiza, mai sunt criterii care se iau în evaluare, continuă dezbaterile publice, dar se pare că ne îndreptăm cu paşi serioşi către asta”. Acesta a detaliat şi unde se mai negociază, dar Suceava nu apare pe nicăieri. Potrivit lui Dragnea (foto), situaţiile unde decizia va fi greu de luat sunt între Sibiu şi Braşov, între Constanţa şi binomul Brăila-Galaţi sau între Ploieşti şi Piteşti, o discuţie aparte fiind în cazul Bucureştiului.

În concluzie, Suceava este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire. Iar dacă regionalizarea va rămâne bătută în cuie în formula actuală nu ne rămâne decât să ne rugăm să ne ia din nou austriecii sub dominaţia lor.

Pentru că, nu-mi închipui că politicienii care se vor regăsi în conducerea viitoarei regiuni vor avea prea mulţi ochi pentru Suceava. Iar dacă stau şi mă uit la Relu Fenechiu şi la oamenii pe care acesta îi promovează, ori la primarul PSD de Iaşi Gheorghe Nechita şi declaraţiile acestuia cu privire la regionalizare, am convingerea că vom avea o soartă cruntă.

Surprinzătoare este tăcerea liderilor PSD Suceava referitor la pierderea polului de putere în favoarea Iaşiului. Mi-e greu să cred că au primit directive de la Bucureşti pentru a sta la cutie. E o problemă mult prea importantă pentru viitorul întregului judeţ, iar a sta impasibil nu este varianta cea mai bună.

Nu m-ar mira ca Bucureştiul să considere că dacă militează pentru o regiune cu capitala la Suceava, Cătălin Nechifor şi Ovidiu Donţu să se considere de aceeaşi parte a baricadei cu Gheorghe Flutur, care a avut numeroase ieşiri pe această temă. Strategia capului plecat pe care sabia nu-l taie nu doar că nu face cinste nimănui, dar mai este şi extrem de păguboasă. Iar dacă liderii PSD Suceava vor reuşi să ne scoată în faţa în calitate de capitală de regiune va fi un merit pe care atât ei, cât şi partidul lor, va putea să-l folosească în viitoarele campanii electorale. În caz contrar, teamă mi-e că vor avea numai de pierdut.