Shares

Am citit o scrisoare deschisă prin care viceprimarul din Bosanci, Aleodor Nichifor, a înșiruit mai multe chestiuni despre modul în care primarul comunei, Neculai Miron, știe să-și apropie oamenii din sat și să le respecte obiceiurile și tradițiile. Mai bine spus le respinge total.

Întâmplarea face să îl cunosc pe Aleodor Nichifor, care mulți ani a fost lider de sindicat la Romtelecom, funcție la care a renunțat în momentul în care a devenit viceprimar. Și am început prin a spune asta știind că răbufnește doar când îi ajunge cuțitul la os, iar de cele mai multe ori nu o face pentru un interes personal, ci pentru a-i apăra pe cei din jurul său. Iar procesele pe care le-a avut cu șefii Romtelecom pentru a apăra drepturile salariaților instituției nu au fost puține și nici lipsite de presiuni.

Picătura care a umplut paharul nemulțumirilor a fost de Bobotează, când primarul Neculai Miron, care aparține unui cult religios acceptat în România și care are tot respectul din partea mea, a trasat sarcini verbale foarte exacte, ca preotul să nu treacă pragul Primăriei Bosanci pentru a sfinți clădirea, o practică curentă în religia ortodoxă. Iată ce a spus viceprimarul Aleodor Nichifor despre aceste subiect:

“Astăzi, 06.01.2017, de Marea Sărbătoare a Botezului Domnului Nostru Iisus Hristos, noi, bosâncenii, ar fi trebuit să sărbătorim 150 de ani de la înfiinţarea Formaţiei Civile de Pompieri din Bosanci, prima din Moldova, dar şi de la confecţionarea primei cruci de gheaţă care a devenit o jertfă şi un legământ al Pompierilor voluntari din Bosanci ca în fiecare an de Bobotează să se facă câte o cruce de gheaţă la bisericile din comuna noastră. Dar dumneavoastră, dle primar, nu ştiţi aceste lucruri. În aceeaşi zi, după Liturghie şi sfinţirea apei, o procesiune în frunte cu preoţii din comună merg la instituţiile publice pentru a stropi cu agheasmă. Dar dumneavoastră, dle primar, nu numai că nu credeţi în aceste lucruri, însă aţi interzis după 150 de ani ca preotul să intre în primărie pentru a stropi cu agheasmă. Nu este posibil, dle primar, să ne interziceţi nouă, ortodocşilor, să facem ceea ca au făcut şi strămoşii noştri sute de ani. Primăria este un loc public, unde poate intra oricine, iar datinile şi obiceiurile, precum şi credinţa fiecăruia dintre noi trebuie respectate chiar dacă vă place sau nu”.

neculai miron

Eu cred că acest război nu-i este deloc util primarului Miron, care, nota bene a reușit în alegeri ca urmare a unei mobilizări exemplare a oamenilor care fac parte din același cult religios, și care au venit acasă la alegerile din iunie doar pentru a-l vota. Dacă nu știați, au fost câteva autocare venite din Belgia, oameni care au votat și apoi au plecat înapoi la muncă în străinătate.

Totuși, domnule Miron, și ceilalți oameni din Bosanci trebuie respectați, iar dacă nu veți înțelege acest aspect veți deveni istorie pentru comună. Și dacă vreți vă dau un exemplu de cum se poate.

Primarul din Dumbrăveni, Ioan Pavăl, face parte, la rândul său, dintr-un cult religios. Acesta nu doar că nu a pus la colț biserica ortodoxă, dar chiar a și oferit ajutoare. Iar acum îmi vine în minte sprijinul dat Bisericii Sălăgeni, unde a fost refăcut gardul și primarul Pavăl a dat bani și pentru alte investiții.

Pentru Neculai Miron se pare însă că răfuielile personale sunt mai presus de o administrare corectă și eficientă a comunei. Spun asta pentru că la doar câteva luni de la alegerea lui Aleodor Nichifor în calitate de viceprimar, prin jocuri subversive a încercat să-l schimbe din funcție.

Știți cui i-a propus să pună umărul la debarcarea lui Nichifor și i-a oferit postul de viceprimar? Ei bine, fostului primar Anton Curic. Numai că, acesta a refuzat oferta și lucrurile au rămas neschimbate.

Primarul Miron are două variante, fie își revizuiește atitudinea, fie începe un război cu întreaga comunitate ortodoxă din Bosanci. Alegerea îi aparține. Așteptăm să vedem ce va face.