Brigada Diverse

Există şi procurori cinstiţi la Suceava

David Clark, reprezentantul think-tank-ului britanic The Henry Jackson Society, a creionat un raport extrem de dur la adresa DNA şi a luptei împotriva corupţiei.

Raportul, intitulat „Lupta împotriva corupţiei folosind trucuri ale escrocilor: Asaltul României asupra statului de drept” arată că România s-a întors în epoca stalinistă prin practicile care se ascund sub mantia eradicării corupţiei.

Am să redau ceea ce spune David Clark, iar apoi voi face şi o serie de comentarii legate de Suceava şi ceea ce se petrece cu anchetele DNA de aici.

Liderii Europei au fost deosebit de naivi în a accepta discursul României că eradichează corupţia, motorul român anticorupţie a devenit el însuşi o unealtă a corupţiei politice. Există dovezi considerabile că anchetele sunt folosite pentru a victorii politice, că procurorii complotează cu guvernanţii, că judecătorii sunt influenţaţi în mod abuziv pentru a menţine ridicat numărul deciziilor de condamnare, că serviciul intern de informaţii joacă un rol, sub acoperire, în manipularea sistemului de justiţie penală, iar abuzurile de proces sunt o rutină. Rezultatul este că standardele de bază ale drepturilor omului sunt încălcate în mod regulat, inclusiv dreptul la un proces echitabil şi la prezumţia de nevinovăţie. Vanitatea UE la adresa României creează riscul real al infiltrării autoritarismului în timp ce alte ţări realizează că aceste campanii anticorupţie asigură o acoperire convenabilă pentru ocolirea standardelor democratice care ar trebui să unească ţările europene”, a arătat David Clark.

catuse

Da, este mare adevăr în ceea ce spune acest om care priveşte din afară ceea ce se petrece în România.

Nici Suceava nu a fost ocolită de anchete făcute pe picior, în mare grabă şi cu elemente insuficiente, care dau senzaţia unor răfuieli. Iar când spun asta mă gândesc la ancheta derulată faţă de comisarul-şef Cristian Macsim, la vremea reţinerii pentru 24 de ore şi punerii sub acuzare de către DNA şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava.

După aproape doi ani s-a dovedit că nimic nu se adevereşte şi s-a dispus clasarea, iar ofiţerul a fost repus în toate drepturile. Un caz similar a fost şi în cazul comisarului-şef Ioan Crap, la vremea demarării anchetei adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava.

Şi această anchetă s-a dovedit un fiasco, iar acuzaţia pentru care a început urmărirea penală s-a dovedit nereală. Dacă Macsim nu a făcut nici o declaraţie, Crap a spus răspicat că totul a fost o comandă prin care s-a urmărit şi reuşit înlăturarea sa de la conducerea IPJ Suceava.

Sunt două situaţii destul de clare de gestionare proastă a anchetei, ca să nu folosesc alţi termeni mai duri. Totuşi, alţi procurori de la DNA Suceava au dat soluţiile de clasare, ceea ce dovedeşte că sunt şi oameni care îşi fac treaba în mod corespunzător şi profesionist şi nu pun urechea la „sfaturile” politice sau de altă natură.

Articole asemănătoare

9 Comentarii

  1. suceava este unul dintre putinele judete din tara unde niciun politician care a ocupat (sau ocupa!) functii administrative inalte nu a fost trimis in judecata si condamnat. motive stie toata lumea ca exista, numai exemplele publicate aici ar fi fost suficiente.
    cand voi vedea primul politician de top din judet trimis la studii aprofundate la botosani voi putea spune ca parchetele si dna-ul local isi fac treaba cinstit!
    p.s. bejinariu nu se pune! faptele incriminate n-au legatura cu judetul.

  2. Logică à la Sandrinio: Doar procurorii care dau soluții de clasare își fac treba în mod corespunzător și profesionist!
    Oricum, frica Monitoriştilor e mare, dacă au ajuns să se roage de SRI si DNA Suceava ca vreun procuror să nu pună urechea la sfaturile „politice” sau de „altă natură”. Unii găozari se cam simt în vizor….! Ce faceți dacă e în competența altei structuri teritoriale, sau poate centrale? Mie îmi spui tu mie!

  3. Sau poate vrei să faci şi lobby indirect ptr vreun procuror ca să nu se întoarcă Mihaela Mihai, că doar pe vremea ei ți-a zburat omul de legătură din interior! Slabe şanse…

  4. Titlul se citeste de fapt asa: sunt foarte multi procurori necinstiti in Suceava. Acest fapt e foarte cunoscut. Exemplul cu Macsim e poate doar in exemplu ca atunci cand devi incomod pentru system, e posibil sa fi trimis chiar la puscarie NEVINOVAT.
    E foarte clar ca acest system ceausist nu a murit inca, nici la peste 25 ani de la „revolutie”, tovarasi fiind inca la puterea butoanelor.

  5. Extraordinara revelatie d le Neagu! Dati mi cateva mii de lire si va aduc eu doua-trei think tank uri care sa declare exact contrariul la ce spune acest domn. Sau la fel, dupa cum doreste finantatorul.

    Deduc din acest articol ca in anii 2000(vremea coruptiei fara corupti) era plin de procurori cinstiti in Romania si Suceava. Nu va faceti griji d le Neagu, vremurile bune se intorc usor-usor. S au facut eforturi uriase si concertate in acest sens, sunt vizibile zi de zi in ultima perioada. Si dvs vad ca va aduceti o modesta contributie la aceasta restauratie.

    1. am mai raspuns cred la acest subiect. Nu doresc sub nici o forma ca lupta impotriva coruptiei sa se opreasca pentru ca e nevoie de curatenie. Dar, nu inseamna ca orice ancheta facuta pe genunchi trebuie incurajata. Daca dumneavoastra sau un membru al familiei ar fi ridicat fara nici un motiv, tinut in anchete si stres vreo doi ani si apoi sa i se spuna, daca mai are cui, pentru ca sunt oameni care se imbolnavesc sa chiar mor, am gresit, esti nevinovat. Asa trebuie sa se deruleze anchetele? Daca da, ori eu, ori dumneavoastra nu am inteles nimic din ceea ce inseamna un stat de drept

  6. Departe de mine de a minimaliza impactul devastator asupra vietii personale in cazul unui cetatean anchetat pe nedrept, dle Neagu.
    Dar dacaRomania este acolo unde este in acest moment, situatia nu se datoreaza greselilor justitiei ci mai degraba pasivitatii fortate a acesteia pe o perioada mult prea lunga de timp. Si bineinteles celor care au profitat din plin de aceasta.
    Si ca sa va raspund la ultima remarca, sunt de acord cu dumneavoastra, intr adevar, eu nu am putut intelege niciodata ce inseamna un stat de drept condus in mod constant de hoti.

  7. si rusii au venit in 1944 cu un think-tank….. scuzati, cu t34-tank, si au zis ca regimul nu e bun… si asa a ramas vreo 45 de ani.

Back to top button