Shares

David Clark, reprezentantul think-tank-ului britanic The Henry Jackson Society, a creionat un raport extrem de dur la adresa DNA şi a luptei împotriva corupţiei.

Raportul, intitulat „Lupta împotriva corupţiei folosind trucuri ale escrocilor: Asaltul României asupra statului de drept” arată că România s-a întors în epoca stalinistă prin practicile care se ascund sub mantia eradicării corupţiei.

Am să redau ceea ce spune David Clark, iar apoi voi face şi o serie de comentarii legate de Suceava şi ceea ce se petrece cu anchetele DNA de aici.

Liderii Europei au fost deosebit de naivi în a accepta discursul României că eradichează corupţia, motorul român anticorupţie a devenit el însuşi o unealtă a corupţiei politice. Există dovezi considerabile că anchetele sunt folosite pentru a victorii politice, că procurorii complotează cu guvernanţii, că judecătorii sunt influenţaţi în mod abuziv pentru a menţine ridicat numărul deciziilor de condamnare, că serviciul intern de informaţii joacă un rol, sub acoperire, în manipularea sistemului de justiţie penală, iar abuzurile de proces sunt o rutină. Rezultatul este că standardele de bază ale drepturilor omului sunt încălcate în mod regulat, inclusiv dreptul la un proces echitabil şi la prezumţia de nevinovăţie. Vanitatea UE la adresa României creează riscul real al infiltrării autoritarismului în timp ce alte ţări realizează că aceste campanii anticorupţie asigură o acoperire convenabilă pentru ocolirea standardelor democratice care ar trebui să unească ţările europene”, a arătat David Clark.

catuse

Da, este mare adevăr în ceea ce spune acest om care priveşte din afară ceea ce se petrece în România.

Nici Suceava nu a fost ocolită de anchete făcute pe picior, în mare grabă şi cu elemente insuficiente, care dau senzaţia unor răfuieli. Iar când spun asta mă gândesc la ancheta derulată faţă de comisarul-şef Cristian Macsim, la vremea reţinerii pentru 24 de ore şi punerii sub acuzare de către DNA şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava.

După aproape doi ani s-a dovedit că nimic nu se adevereşte şi s-a dispus clasarea, iar ofiţerul a fost repus în toate drepturile. Un caz similar a fost şi în cazul comisarului-şef Ioan Crap, la vremea demarării anchetei adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava.

Şi această anchetă s-a dovedit un fiasco, iar acuzaţia pentru care a început urmărirea penală s-a dovedit nereală. Dacă Macsim nu a făcut nici o declaraţie, Crap a spus răspicat că totul a fost o comandă prin care s-a urmărit şi reuşit înlăturarea sa de la conducerea IPJ Suceava.

Sunt două situaţii destul de clare de gestionare proastă a anchetei, ca să nu folosesc alţi termeni mai duri. Totuşi, alţi procurori de la DNA Suceava au dat soluţiile de clasare, ceea ce dovedeşte că sunt şi oameni care îşi fac treaba în mod corespunzător şi profesionist şi nu pun urechea la „sfaturile” politice sau de altă natură.