Când uniforma nu mai impune respect

În mai puţin de jumătate de an, Suceava a fost zguduită de două tragedii în mediul poliţienesc.
În ziua de Sf. Ilie, pe peronul Gării Burdujeni avea să-şi găsească sfârşitul Sorin Vezeteu, lucrător la Poliţia Transporturi Feroviare Suceava. A fost măcelărit pur şi simplu cu 38 de lovituri de cuţit de Ioan Beşa, un individ care ulterior s-a sinucis în Penitenciarul Botoşani.
Dimineaţa zilei de 5 decembrie avea să consemneze un nou incident la fel de sângeros. Dan Ciprian Sfichi, lucrător în cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS) din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, a fost lovit năprasnic în cap cu o sabie de către Alexandru Huţuleac, un individ care a avut mai multe probleme cu legea.
Pare prea mult pentru un singur judeţ, şi de aceea stau şi mă întreb: o fi vorba de ceva blesteme? Sau poate e vorba doar de nişte erori. În cazul lui Sorin Vezeteu se poarte vorbi de un cumul de factori, un atac care nu putea fi prevăzut, însă dacă s-ar fi intervenit în timp util existau mari şanse ca poliţistul să fi fost în viaţă şi astăzi.
Pentru tragedia de astăzi, cu siguranţă există o culpă din partea poliţistului, în sensul că acesta nu purta casca de protecţie. O lovitură în cască nu ar fi avut consecinţele actuale, în care viaţa lui Dan Ciprian Sfichi atârnă de un fir de aţă.
Plecând de la aceste evenimente, vreau să aduc în discuţie un aspect poate mai puţin băgat în seamă. Anume că uniforma de poliţist sau jandarm nu mai impune nici un fel de respect. Folosirea armamentului din dotare a ajuns un soi de muncă silnică pentru poliţişti. Şi nu pentru că nu ar şti să folosească pistolul, ci pentru simplul fapt că un simplu foc de armă înseamnă anchete, hărţuire şi multă birocraţie.
Bine, bine, madam Dan (Carmen Dan), dar e valabil şi pentru ceilalţi foşti miniştri de Interne, nu ar fi timpul să simplificaţi aceste proceduri de utilizare a armamentului din dotare? Nu aţi băgat la cap că infractorii nu se poartă cu mănuşi şi devin tot mai agresivi?
Şi, am sumbra presimţire că va fi mai rău. Pe ce mă bazez când spun asta? Simplu, pe faptul că suntem un judeţ de graniţă, iar traficul cu ţigări şi nu numai este înfloritor. Când se vor vedea în pericol să piardă sute de mii de euro, cu siguranţă traficanţii nu vor ezita să folosească arme de foc.
Semne ale acestor agresiuni s-au văzut deja, cu maşini ale poliţiei lovite intenţionat, incidente care anunţă un viitor deloc plăcut.
Cred că este timpul să le redăm celor care poartă uniforma de poliţist, jandarm sau poliţist de frontieră să-şi facă meseria aşa cum trebuie. Să nu-i mai tratăm ca pe prezumtivi infractori, ci să-i sprijinim să ne scape de adevăraţii infractori. Asta trebuie să facă oamenii care sunt la conducerea Ministerului de Interne şi parlamentarii, să vină cu legi şi norme care să-i ajute pe cei care trebuie să ne asigure securitatea şi siguranţa.
Un analist ca matale „MOS” Sandrinio (nu am inteles niciodata de ce ti se spune asa), ar fi trebuit sa analizeze si motivele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie.
De acord in prncipiu 100% cu cele spuse, dar poate pentru a-si castiga respectul cetatenilor mai trebuie si bun simt, implicare reala si mai putine scandaluri cu oamei ai legii corupti. Sa mai lase SOLITAIRE pe care-l studiaza mai tare ca dosarele lor si sa mai iasa in strada.
Poate o solutie ar fi plata salariului proportional cu cazurile de infractionalitate rezolvate. Exemplu: ai avut 10 furturi, ai gasit in toate cazurile faptuitorii, ai 100% salariu. Si mai bagi si un articol de presa si clar creste si stima fata de militieni (eu asa le zic fiindca consider ca tot acolo sunt ca atitudine, bibilica, educatie, parvenire, etc). Ai rezolvat doar 9, ai 90% salariu. E clar ca e utopic, dar ceva de genul asta, ar fi cu siguranta o solutie in cresterea interesului in a rezolva cazurile. Acuma ei doar se fac ca muncesc, iau salariu si asteapta iesirea la pensie la 45 ani, cu pensie speciala de vreo 5-6000 RON daca se poate si sa-si faca si vreo firmulita care doar sa dea avize de securitate a sediilor firmelor, o alta inventie PSD-ista pentru tovarasi lor.
Ne rezolvarea cazurilor e justificata prin lipsa personalului. Evident ca nu pot fi tot atatia ca pe vream cand nu erau calculatoare, atatea masi de politie, atatea mijloace de informare, etc. Ca nu stiu majoritatea sa foloseasca decat bulanul ca sa stoarca informatii de la un amarat care ia in carca orice ca sa scape de bataie, e o chestiune despre care a scris inclusiv presa din Suceava.
Cu siguranta ar trebui si o transparenta reala a MI a lui coana DAN, care chiar cred ca si-a plantat singurica un pseudo microfon, ca sa aiba ce sa planga despre statul paralel..
Sunt de asemena multe exemple de militieni care isi fac cumparaturile in uniforma in timpul programului, de la pizza la METRO, piata, KAUFLAND ca e aproape, isi duc progeniturile la scoala sau meditatii cu masina cu girofar, etc.
Sunt multe aspecte care ar contribui la cresterea credibilitatii si respectului fortelor de ordine, a bratului LEGII. Sunt 100% de acord ca trebuie sa foloseasca armamentul din dotare cand se impune, dar sa ne intrebam si de ce nu a fost folosit cand se impunea cu adevarat si cand CRED CA TREBUIA FOLOSIT.
Iata o intrebare retorica:
„Oare nu aveau tiganii aia ceva de zis despre politist daca cumva se ajungea ca agresorul politistului sa fie impuscat, pentru a fi doar imobilizat, nicidecum OMORAT!”
Ser ca nu te-ai referit Sandrinio la faptul ca trebuie omorat betivul care nu a vrut sa asculte politistul si a aruncat cu piatra spre acesta.
un motiv poate fi si faptul ca ani de zile interlopii au fost protejati de alti politisti si au inceput sa se creada atotputernici. observ ca la noi anchetele si arestarile serioase se fac numai dupa actiuni internationale(olaf, interpol samd), cele strict interne sut doar mangaieri pe crestet-condamnari cu suspendare, arest la domiciliu sau sub supraveghere si alte forme deosebit de „dure”!
Corect.
S-au mai facut ARESTARI serioase si trimiteri in judecata, dar nu toate au fost relatate de presa (vezi cazul FLUTUR de la BOTOSANI trimis deja in judecata, dar deh, nu puteau ziarele sucevene sa faca PIPI CONTRA VANTULUI, probabil cel mai mare cumparator de publicitate fiin CJ).
Celebru e si cazul DAMBU, dezbatut pe larg de presa, tergiversat insa la infinit de o justitie care cu siguranta prin unii reprezentanti a colaborat la musamalizarea unor RAHATURI cu DAMBU.