Shares

Orest Onofrei, al doilea om din PD-L Suceava şi secretarul Senatului României, sare la muzică. Adică la oamenii cu care se află la guvernare de un timp mai lung sau mai scurt.

Cel puţin aşa vrea să dea senzaţia Orest Onofrei, un tip pe care îl pot suspecta de multe lucruri, mai puţin de prostie. Ultima sa ieşire, prin care aparent şi-a pus partidul în cap, ascunde totuşi aspecte ciudate.

În mod firesc, o afirmaţie potrivit căreia partidul care te-a propulsat într-o funcţie importantă în Parlamentul României dă rateuri la vârf nu poate decât să-ţi aducă sancţiuni. „Este evident faptul că PD-L dă semne că nu este condus şi că riscul ca fiecare să facă ce crede că e mai bine este mare, ceea ce se va transforma foarte repede, în aceste condiţii, în fiecare face ce-l duce capul”, a fost declaraţie surprinzătoare şi nu prea a secretarului Senatului României.

Nu s-a întâmplat şi nu cred că se va întâmpla ca Onofrei să aibă vreo problemă pe linie de partid.

De ce? Simplu. Pentru că lucrează pe aripa Flutur. Adică în gruparea care încearcă să se descotorosească de vechii PD-işti, în frunte cu Blaga, Videanu şi Berceanu, şi să le paseze toate nenorocirile guvernării actuale. Seamănă cu mersul pe aţă, dar Orest Onofrei şi ceilalţi din gruparea Udrea-Băsescu-Flutur ştiu că este singura lor şansă pentru a nu rămâne de căruţă în 2012, sau mai devreme, după cum or fi timpurile. De altfel, declaraţiile lui Onofrei se înscriu pe aceeaşi linie promovată de Elena Udrea când a cerut decapitarea cabinetului Boc, iar iubirea între cele două grupări pare să-şi trăiască ultimele momente de dinainte de furtună.

Ştiţi ce a mai spus Orest Onofrei? Cică pentru PD-L există pericolul să amestece viaţa de partid cu administraţia. Mă mir că prim-vicepreşdintele PD-L Suceava a aflat abia acum că acest fenomen se întâmplă de 20 de ani în România şi, cu siguranţă, se va întâmpla şi în următorii 50 de ani. De fapt, nu mă mir, pentru că Orest Onofrei nu a vorbit doar să se afle în treabă ca un novice, ci pentru a transmite un mesaj către electorat. Ca la vânătoare, punct ochit, punct lovit.

Toate aceste declaraţii, şi altele care vor veni, arată că Orest Onofrei, Gheorghe Flutur şi ceilalţi democrat-liberali se pregătesc temeinic. Pentru un nou episod „lupii tineri” sau pentru revenirea în PNL. Sau, poate pentru altceva. Sincer să fiu, eu cred în prima variantă, mai ales că au în spate şi experienţa lui Băsescu.