Cetățeanul Buzincu și dezastrul de la Prefectura Suceava

Incendiul care a distrus parțial cea mai importantă clădire de patrimoniu a municipiului Suceava, dacă nu cumva chiar a județului, reprezintă pentru mine o chestiune asemănătoare cu nenorocirea de la Paris, când a ars Catedrala Notre-Dame. Am ajuns la locul incendiului încă de la început și am asistat la ceea ce s-a petrecut acolo pe viu. Intervenția pompierilor a fost îngreunată de faptul că la hidranți nu era apă sau nu avea presiunea necesară. Timp în care incendiul s-a propagat dinspre colțul unde se afla hotelul Gloria pe latura paralelă cu blocul unde se află magazinul La Strada, apoi a cuprins partea din față, dinspre Biserica Catolică, pentru ca mai apoi să ajungă și în latura dinspre parcul unde se găsește Bucovina Înaripată (Tirbușonul, cum este mai cunoscut). Despre modul cum s-a acționat la acest incendiu nu voi comenta mai multe, dar cred că e departe de o intervenție ca la carte. La locul incendiului au venit tot felul de persoane, competente și/sau din domenii care aveau legătură cu evenimentul și clădirea, una de patrimoniu, ridicată în 1904. Printre cei care au exprimat o opinie a fost și Aurel Buzincu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Suceava. Sincer să fiu, am rămas șocat de ceea ce a spus cu o nonșalanță ieșită din comun Aurel Buzincu. ”Probabil că nu este foarte mare paguba, depinde câtă apă a curs din pod. Cred că se reface, nu cred că e problemă. E un dezastru, dar nu mai mare ca altul. La noi arde ceva în fiecare zi”, sunt vorbele lui Buzincu. A vorbit exact ca un cetățean neavizat de pe stradă și ca nu ca șeful unei instituții care se ocupă, printre altele, și de clădirile de patrimoniu. Cetățeanul Buzincu fie are un simț al umorului negru ieșit din comun, fie e depășit total de evenimente și timpuri și ar fi vremea să se retragă din funcția pe care o deține. Mie mi s-a rupt o bucată din suflet să văd distrugerea unei bucăți din istoria acestui oraș. O istorie care și așa nu era prea darnică din punct de vedere al construcțiilor, pentru că alte clădiri au fost rase de comuniști și ne-au rămas doar în fotografii. Da, această clădire se va reface, dar vor trece ani buni și se vor cheltui sume uriașe. Și nimeni nu are garanția că va fi la fel ca înainte.
Nici nu te aștepta la altceva. Stimabilul nu are nici o treabă cu patrimoniul orașului sau a județului.
Lele!
Acuma se vede,prin ziare,că incendiul să fi pornit de pe la toaleta din proximitate,adică din zona in care funcționau acele acareturi sts și sri…Acestea aveau cu monumentul protejat prin lege cam ce are ,de obicei,baba cu mitraliera,iar clasica explicație cu „instalația electrică” care nu-știu-ce este menită să-i scoată din impas pe koișii din cladire,de la parter ,de o eventuală răspundere! Stiți cumva,stimată domnă/lele,dacă in atribuțiile Direcției de cultură intră și paza toaletelor,pe perioada in care răcanii fumează,ca la wc-ul liceului militar ,din curte? Credeți,dați ca sigur că aceeași direcție trebuia sa faca și paza contra incendiilor dar și a documentelor/instalațiilor vizate de incendiu? Firește,foc spontan,de la instalația electrică a vasului de WC !…
Direcția la care vă referiți este o inspecție de stat,doar,conservarea este in grija proprietarului,a celui care o deține cu orice titlu! Este ca și cum ai spune că zidurile cetății se degradează din vina Direcției de cultură,că se pișă ăia acolo iar directorul executiv nu instituie pază! Se vede de la o poștă și că domnu Sandrinio Neagu este coleg de suferință cu un oarecare referent cu derogare de la CCB,un impostor sfertodoct cu care este consatean și afin,in sensul că amândoi sunt tufe…
5