Brigada Diverse

Ceva îmi scapă

Ceva în mentalitatea sucevenilor s-a dereglat iremediabil. Asta este una din variante.

Pentru că a doua ar fi că chiar eu sunt dus cu pluta.

Înclin să cred, că deşi mai merg uneori la river-rafting, cu pluta nu am plecat.

De câţiva ani buni mă uit la ceea ce se petrece la Primăria Suceava la fiecare început de an şi nu reuşesc să descifrez misterul.

În primele zile în care administraţia locală încasează banii aferenţi taxelor şi impozitelor locale lumea se adună dis-de-dimineaţă, se aşează ordonat la coadă şi îşi achită obligaţiile către buget. Până aici aproape nimic anormal. Spun aproape nimic pentru că este absolut firesc, într-un stat de la care ai pretenţii, să-şi plăteşti toate obligaţiile, iar statul, la rândul său, să-ţi asigure tot ceea ce stipulează legile. Asta cu ce oferă statul e o altă discuţie, şi toţi cei care trăiţi în România ştiţi deja la ce mă refer.

Revenind la persoanele care se trezesc cu noaptea-n cap pentru a da bani trebuie spus că majoritatea sunt persoane în vârstă. Primul lucru pe care nu-l înţeleg este de ce aceşti oameni pleacă de acasă când e frigul mai mare, la orele dimineţii, şi nu aşteaptă până pe la 10-11, că tot sunt pensionari şi nu trebuie să ajungă la serviciu.

Presupunând că nu suferă de frig, altă nedumerire a mea este legată de graba cu care merg la ghişeele Primăriei pentru a-şi da banii, şi sunt convins că mulţi dintre ei îşi drămuiesc avutul foarte atent lună de lună.

Dacă administraţia locală ar oferi acea reducere de 10% pentru taxe şi impozite doar 2-3 zile aş înţelege. Dar nu, reducerea este în vigoare până pe 31 martie. Ce rost are îmbulzeala din primele zile? Nu am să înţeleg niciodată, iar dacă cineva are curiozitatea să treacă pe la Primărie peste vreo 2-3 săptămâni va constata că la ghişee nu va avea în faţă la coadă prea multe persoane.

Singura explicaţie logică pe care o găsesc este aceea că oamenii doresc să socializeze, iar în cele câteva ore petrecute la coadă au timp să schimbe impresii cu vecinii, amicii sau fostele cunoştinţe. Sau poate o fi o reminiscenţă a vechiului sistem, când oamenii se trezeau pe la 3 noaptea pentru a se aşeza la coadă la butelii? Posibil şi regretabil.

Articole asemănătoare

Citiți de asemenea
Close
Back to top button