Shares

Copilăria fiecăruia dintre noi a fost marcată de câte o povestire, mai romantică sau mai dramatică.

O povestire de care copilul din noi, devenit apoi, pe rând, adolescent, om matur şi bătrân, nu mai poate scăpa.

La fel se întâmplă şi cu politicienii. Primele impresii din copilăria lor politică lasă urme adânci, pe care le trag apoi după ei. În cazul unora dintre oamenii politici, aceste poveşti încep să tragă la un moment dat ca pietrele de moară.

Pentru Cătălin Nechifor, preşedintele PSD Suceava, povestea marcantă este nu a baronului Munchausen, cel care zbura pe obuze pentru a omorî turci, ci a baronului Mischie.

Iar povestea asta s-a transformat într-o obsesie bolnavă. Cum altfel s-ar putea explica desele ieşiri la rampă ale lui Nechifor care au ca scop terfelirea lui Gheorghe Flutur, preşedintele PD-L Suceava şi viitorul contracandidat al tânărului lider social-democrat, dacă nu ceva marcant din trecutul său.

Aproape fiecare atac la adresa lui Flutur este asociat de Nechifor cu numele lui Mischie. „Acest Gheorghe Mischie al Sucevei”, „Pixul portocaliu al lui Mischie de Suceava”, sunt doar două dintre sintagmele îndrăgite de liderul PSD Suceava.

În toată această ofensivă, Cătălin Nechifor a uitat un singur lucru. Şi anume că Nicolae Mischie a fost baron local, dar în perioada când PSD făcea legea prin ţară.

În Gorj, judeţ pe care l-a condus după bunul său plac în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, în perioada 1996-2004, Mischie a devenit o oaie neagră, iar renumele său de aranjor a ajuns unul de nivel naţional.

Să vii acum să faci asocierea între Gheorghe Flutur şi Nicolae Mischie mi se pare că-ţi baţi singur cuie la sicriul pregătit de alţii. În traducere, cei din PD-L sunt la fel de hoţi ca şi ai noştri, din PSD. Bine, o să-mi spuneţi că Mischie nu mai este în PSD. Absolut corect. Dar toate potlogăriile le-a făcut având în spate scutul partidului din care face parte şi Cătălin Nechifor, fie că s-a numit el PSD sau PDSR.

Dacă tot vrea să-l facă terci pe Flutur şi să-l scoată de pe scena politică, aşa cum declară cu orice prilej, Nechifor ar trebui mai întâi să-şi schimbe discursul politic. Să meargă la un psiholog care să-l vindece de obsesia Mischie, iar între timp poate găseşte ceva mai bun.

Apropo, de ce nu-l asociază Cătălin Nechifor pe actualul preşedinte al CJ Suceava cu predecesorul său, Gavril Mîrza, şi el cunoscut drept un baron local în perioada guvernării PSD? Iar dacă memoria nu mă înşeală, Mîrza şi Mischie au stat ani buni la aceeaşi masă unde se împărţea tainul ţării.