Shares

Culmea prostiei, şantaj sau doar o stranie coincidenţă? Astea sunt singurele variante pe care le văd posibile după ce în decurs de doi ani, 2013 şi 2014, nu mai puţin de 15 agenţi economici au realizat plăţi eronate către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava.

Într-un răspuns oficial al Curţii de Conturi se arată că în anii menţionaţi astfel de plăţi s-au consemnat pentru 20 de agenţi economici, dar în 5 situaţii au existat justificări rezonabile.

În alte 15 cazuri apar mari semne de întrebare, iar ceea ce scrie negru pe alb nu lasă loc de interpretări: „Contribuabilii, persoane juridice, au efectuat plăţi voluntare în conturile de venituri bugetare deschise la unităţile de trezorerie din judeţul Suceava, fără a înregistra obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat al statului, la data efectuării plăţilor”.

Ulterior aceste plăţi voluntare au fost returnate către agenţii economici care le-au efectuat, la cererea acestora.

În hârtia respectivă a Curţii de Conturi a României nu se menţionează însă alte câteva aspecte extrem de importante.

Mai exact, nu se specifică de câte ori în decursul celor doi ani cei 15 agenţi economici au efectuat plăţi eronate, poate fi o singură operaţiune, dar foarte bine pot fi şi 8 astfel de situaţii, câte 4 pe an. De asemenea, nu se menţionează sumele care au făcut obiectul acestor plăţi eronate.

finante suceava

Din datele pe care le deţin, astfel de plăţi eronate se făceau de regulă la final de trimestru, de exemplu pe 22-25 iunie, iar banii erau returnaţi titularului după circa două săptămâni.

Este foarte important de observat care este dimensiunea acestor plăţi eronate, pentru că ar putea îmbrăca haina unor infracţiuni, dacă se va dovedi că acei 15 contribuabili nu au făcut chiar din greşeală viramentele.

Oricum, pentru mine este cel puţin o enigmă faptul să nu ai datorii la bugetul de stat şi să te trezeşti aşa ca un bun samaritean şi să dai câteva sute de mii de lei, pe principiul „hai să ajut să meargă ţara asta”. Iar apoi tot tu, contribuabil, să-ţi dai seama că ai nevoie de bani şi să-i ceri înapoi de la Finanţe.

Mie mi se pare cusută cu aţă albă toată povestea asta, dacă nu cumva cineva le-a pus gând rău celor de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava şi le-a înscenat totul. Este totuşi greu de crezut acest scenariu, dar în România nu trebuie exclus.

Cert este că merită verificate toate aspectele acestea, pentru că, repet, mi se pare lipsit de orice logică elementară să dai bani la stat fără a avea nici o datorie. Păi cu acei bani nu mai bine făceai ceva pentru propria firmă?