Shares

Discriminarea este un fenomen, şi nu doar în România, ci peste tot în lume. La noi, principala ţintă sunt ţiganii, care de cele mai multe ori sunt prezentaţi în lumini dintre cele mai nefavorabile.

Fireşte, nu toţi ţiganii sunt hoţi sau infractori, cum nici românii nu sunt cu toţii uşă de biserică.

Dacă apar cazuri în care ţiganii fac obiectul discriminării zarva este maximă, se autosesizează tot felul de instituţii abilitate a rezolva astfel de probleme, iar românul rău de gură este pus la colţ mintenaş.

Ei bine, situaţia stă cu totul altfel când victimă sunt românii, iar ţiganii sunt cei care fac probleme. La Şcheia, una dintre cele mai bogate comune din judeţul Suceava, ţiganii nu doar că au pus monopol pe zona în care locuiesc, ci chiar au creat teroare în rândul cetăţenilor care au case în apropiere.

S-a ajuns la situaţia în care o parte dintre oameni să renunţe pur şi simplu la a locui în casă şi s-au mutat cu chirie în Suceava. Ceilalţi, au trecut la măsuri de protecţie care le-au transformat gospodăriile în adevărate fortăreţe.

Nu lipsesc gardurile de beton înalte, gratiile la geamuri, câinii de pază şi chiar sârma ghimpată. Practic, oamenii au ajuns să se teamă nu doar pentru bunurile pentru care au muncit, ci şi pentru integritatea lor corporală.

Case transformate in fortarete (2)

 

E o situaţie care pare aproape fără rezolvare. S-a găsit o soluţie temporară, prin care la faţa locului stau o mare parte din timp patrule ale jandarmeriei şi poliţiei. Acest compromis nu va putea funcţiona prea mult timp, pentru că nu este normal ca o mână de oameni certaţi cu legea să nu poată fi pusă la punct.

Pentru autorităţile locale din Şcheia, dar şi pentru cele judeţene, este o bilă neagră, care dovedesc neputinţa, uneori şi legislativă, de a gestiona o situaţie limită.

Stau şi mă întreb în acest context, cine e cel discriminat? Ţiganul care fură sau românul care fuge de frică?

Mi-am amintit cu acest prilej şi un banc, care se pliază exact pe cazul de la Şcheia.

Un medic renumit îşi face o vilă cu dotări de ultimă oră, cu grădină şi 10 ari de teren. Lângă el îşi face o vilă identică, pe aceeaşi suprafaţă de teren şi aceeaşi grădină un ţigan. Medicul vrea să gândă casa şi o evaluează la 5 milioane de lei. Ţiganul o scoate şi el la vânzare, dar cu 7 milioane de lei. Nelămurit, medicul îl întreabă: Cum se face ţigane, noi avem case la fel şi a ta e mai valoroasă decât a mea. Ţiganul răspunde: Da, dar eu nu am vecin un ţigan.