Shares

În plină criză financiară, când mai multe Primării din judeţ riscă să-şi închidă porţile din cauza lipsei fondurilor, există şi situaţii cu totul şi cu totul diferite. La Vatra Moldoviţei, de exemplu, consilierii locali au aprobat achiziţionarea unui autovehicul de lux.

Pentru un Nissan Navara, fabricat în 2009, Primăria Vatra Moldoviţei va plăti 23.794 de euro, sumă la care se adaugă şi TVA-ul. Cu alte cuvinte, administraţia locală amintită va achita aproape 29.000 de euro.

Propunerea pentru achiziţionarea maşinii a fost formulată în luna februarie a acestui an de către administratorul de la acea vreme al comunei, Ionuţ George Crăiuţ. În motivarea cererii trimisă consilierilor din Vatra Moldoviţei, administratorul comunei arăta următoarele: „Având în vedere numeroasele obiective ce necesită a fi întreţinute de către primăria Vatra Moldoviţei, ceea ce presupune transportul de materiale şi forţă de muncă la care autoturismul actual nu face faţă, el fiind folosit şi pentru deplasarea personalului la trezorerie, judecătorie, consiliul judeţean, etc. Faţă de cele arătate propun achiziţionarea unui mijloc de transport de tip autoutilitar, deoarece primăria în prezent nu dispune de toată suma necesară achiziţionării în mod direct propun achiziţionarea în sistem leasing”.

Propunerea lui Ionuţ George Crăiuţ a fost discutată în şedinţa de Consiliu Local din 22 februarie 2010, când s-a aprobat achiziţionarea prin procedura „cerere de ofertă” a unei maşini.

Primăria Vatra Moldoviţei a parcurs şi ceilalţi paşi legali, respectiv publicarea pe SEAP a invitaţiei de participare, desfăşurarea procedurii de achiziţie şi atribuirea contractului. Câştigătoare a fost desemnată firma Auto Bara SRL Oradea, care urma să livreze un autoturism marca Nissan Navara la preţul CIP de 23.704 de euro, care după adăugarea TVA-ului înseamnă o sumă de 28.314 euro.

Pentru ca acel contract să se poată materializa, mai trebuia parcursă o etapă. Pe 11 martie 2010, Consiliul Local Vatra Moldoviţei aprobă o nouă Hotărâre prin care se solicită acceptul Comisiei de Avizare a Împrumuturilor Locale, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. Răspunsul vine pe 24 iunie 2010, iar respectiva Comisie îşi dă acordul pentru o finanţare rambursabilă de tip leasing în valoare de 22.651,90 euro pentru achiziţionarea unui mijloc de transport de tip autoutilitar. Având acest aviz, Primăria Vatra Moldoviţei semnează contractul de leasing pe 5 iulie 2010, iar maşina marca Nissan Navara este livrată beneficiarului.

Aşa se face că în timp ce alte Primării din judeţ se chinuie să supravieţuiască, la Vatra Moldoviţei curge lapte şi miere, iar angajaţii se plimbă cu un Nissan Navara nou-nouţ.