Brigada Diverse

Cum a ajuns ţara Dornelor să importe brânză, caşcaval şi telemea

La final de săptămână, în drumul spre Colibiţa, am oprit şi la Vatra Dornei, iar aici am trecut pe la piaţă.

M-a frapat un amănunt deloc de neglijat. La cele trei magazine care vindeau brânză, caşcaval, telemea şi alte produse derivate din lapte marfa locală lipsea aproape cu desăvârşire.

Nu am nimic cu producătorii de la Mălini sau Horodniceni, dimpotrivă, vreau să-i felicit pentru că au reuşit să-şi vândă produsele într-o zonă unde laptele şi ce se poate prelucra din el ar trebui să fie imbatabili, dar nu pot să nu remarc acest recul extraordinar al industriei de lactate din bazinul Dornelor.

Am mers ulterior şi în două magazine din zona centrală a oraşului, iar povestea s-a repetat, cu singura menţiune că marfa provenea de la producători din Botoşani sau Bistriţa.

cascaval

Un mare merit, a nu se uita ghilimelele de rigoare, pentru ceea ce se petrece acum la Vatra Dornei şi în tot bazinul acestei zone, revine celor care au vândut fabricile de lactate. Cumpărate de proprietari ale căror intenţii îmi permit să le pun la îndoială la modul cel mai serios, fabricile de lactate servesc doar anumitor interese.

Este inadmisibil ca o zonă în care se produce o mare cantitate de lapte să „importe” caşcaval, telemea sau smântână de la peste 100 de km. Aş putea spune că e chiar un afront la adresa crescătorilor de animale din întreg bazinul Dornelor. Să merg în ţara Dornelor şi să mănânc produse lactate de te miri unde mi se pare un paradox extraordinar. Înseamnă că suntem pe cale să ne pierdem orice urmă de raţiune.

Iar cu ocazia asta mi-am amintit de un interviu al fostului ambasador al Norvegiei în România, Øystein Hovdkinn, care considera că România are un potenţial enorm în energie şi agricultură, dar că situaţia din industria alimentară este un adevărat paradox.

Plecând de la faptul că ar putea hrăni 80 de milioane de oameni, dar importă aproape tot, ambasadorul s-a întrebat retoric: „Măi, românilor, voi sunteţi zdraveni la cap?”. Şi uitându-mă la ceea ce am găsit la Vatra Dornei îi dau mare dreptate.

Articole asemănătoare

Un Comentariu

  1. Branza s a dus, vor pleca in curand si padurile catre vesnicele plaiuri ale conturilor ticalosilor care conduc Romania.
    O sa ramanem cu Festivalul Pastravului de Crescatorie si Concursul de aruncat peturi in Bistrita.

Back to top button