Shares

Cu bugetele stoarse şi perspective sumbre, primarii din localităţile neagreate de şefii PD-L sunt sortiţi falimentului. O situaţie deosebită se înregistrează la Vatra Dornei, acolo unde promisiunile lui Gheorghe Flutur s-au volatilizat tot atât de rapid pe cât au fost formulate.

„Monitorul de Dorna” a publicat un amplu articol în care vorbeşte despre „gargara politică” a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, vicepreşedintele PD-L la nivel naţional şi ce funcţii o mai fi având Flutur. Concret, este vorba de o factură de 11 miliarde de lei vechi pe care Primăria Vatra Dornei a plătit-o luna aceasta în contul ratelor pentru gazul care nu a ajuns nici acum în localitate. „Flutur declara public că Ministerul Economiei va prelua creditul, fiind o investiţie de interes naţional, iar primăriile vor putea folosi aceşti bani pentru alte lucruri. Până acum a fost doar gargară politică. E bine ca dornenii să ştie că dacă rata n-ar fi fost plătită, Ministerul de Finanţe ne-ar fi blocat conturile, iar toţi din administraţia locală s-ar fi putut duce (ne)liniştiţi acasă”, se arată într-un material semnat de Mihai Cioată.

Nu se ştie ce a pus Flutur (foto jos) la cale, dar e foarte posibil ca totul să fie un joc politic, prin care celor din Vatra Dornei să li se arate doar pisica.

În vară, administraţia locală dorneană ar trebui să plătească alte sume importante pentru proiectul la care a aderat, dar de care nu se poate folosi pentru simplul fapt că nu e finalizat, proiect denumit pompos la vremea inaugurării „Suceava, utilităţi şi mediu la standarde europene”.

Nemulţumirea lui Gheorghe Flutur este alimentată de faptul că Vatra Dornei este unul din puţinele oraşe din judeţ unde nu se vorbeşte „portocaliu”. Mircea Rusu, candidatul PD-L la alegerile din vara lui 2008, a pierdut clar în faţa actualului primar, liberalul Ioan Moraru, iar tentativele de a-l atrage pe acesta în partid au fost sortite eşecului.

Aşa că, cea mai bună cale de constrângere rămâne cea economică. Raţionamentul este simplu: tu, ca primar, dacă vrei un nou mandat trebuie să faci ceva pentru comunitate, pentru oamenii de la care vei cere voturile. Fără bani de la centru, şansele de a finaliza şi a demara proiecte importante sunt nule. Iar Flutur ştie asta foarte bine şi se foloseşte de pârghiile economice şi relaţiile pe care le are pentru a racola primari şi pentru a-şi subordona politic întreg judeţul.

Interesant este că viceprimarul din Vatra Dornei, acelaşi Mircea Rusu, este practic invizibil, motiv pentru care Flutur a decis să-l sacrifice şi să caute un alt candidat pentru alegerile din 2012. Să fie acesta Ioan Moraru (foto jos)?

Un cuvânt important în ecuaţie îl va avea de spus şi Dumitru Pardău, deputat în Colegiul care înglobează şi Staţiunea de interes naţional Vatra Dornei, secretar al Camerei Deputaţilor şi prieten la cataramă cu Gheorghe Flutur. Până atunci, singurii care suferă sunt dornenii, nevoiţi să circule prin gropi cât roata carului, să stea în case în care caloriferele sunt abia amorţite pentru că centrala pe rumeguş nu face faţă, în special acum, la temperaturi scăzute şi să implementeze turismul pe pârtii nefinalizate sau de proastă calitate şi cu proiecte omorâte din faşă.