Brigada Diverse

Cum s-a pus batista pe ţambal în cazul Termica. Raportul nepublicat al comisiei înfiinţată de Ovidiu Donţu

Noul ciclu electoral început în 2012 a coincis la Suceava cu schimbarea polului de putere. USL a obţinut majoritatea în Consiliul Local, iar PDL a luat drumul opoziţiei.

Încă de la primele şedinţe de Consiliu Local, aleşii PSD, în frunte cu Ovidiu Donţu, au cerut o comisie de analiză pentru situaţia de la Termica.

Şi cum ce propunea Ovidiu Donţu, devenit după numai jumătate de an senator pe zona Fălticeni, devenea literă de lege, comisia s-a înfiinţat şi s-a pus şi pe treabă. Pentru cei care nu ştiu, am să amintesc şi componenţa acestei comisii: Ovidiu Donţu, Costel Tătăranu, Cornel Grosar, Vasile Mocanu, Andrei Păduraru, Cristinel Creţu, Adrian Arămescu, Marcel Dan Roibu şi Paul Rusu.

Raportul a fost încheiat şi predat Primăriei Suceava în octombrie 2013, dar nu a mai ajuns niciodată să fie discutat în plenul Consiliului Local.

Motivul: primarul Ion Lungu şi senatorul Ovidiu Donţu au pus batista pe ţambal. Scopul: Muşamalizarea neregulilor care s-au derulat de-a lungul vremii la Termica Suceava.

lungu dontu

Iar în sprijinul acestor afirmaţii am să vin cu concluziile raportului, care nu sunt deloc favorabile primarului Ion Lungu.

Am să redau o parte din aceste concluzii, pentru a vă da seama cu toţii de coaliţia dintre primar şi cei din PSD Suceava.

„Subvenţia la energia termică a fost plătită de primărie cu mari întârzieri, SC Termica SA fiind silită să funcţioneze, în ultimii ani, luând credit după credit, cu costuri financiare pe măsură”, se arată în raport. Tot aici se mai menţionează: „Preţul gigacaloriei plătit de populaţie a fost populist menţinut la unul dintre cele mai mici nivele din ţară”.

„Iniţierea de către autorităţile administraţiei locale, susţinerea de către AGA şi CA a SC Termica SA şi aprobarea Consiliului Local Suceava din perioada 2008-2012 (notă-pe vremea când PDL avea două treimi din numărul de consilieri, iar primarul Lungu huzurea ca un sultan) a dus la decapitalizarea societăţii de termoficare cu 75 de milioane de lei”, este un alt punct din concluziile comisiei de analiză.

Primăria mai este acuzată că nu a modernizat reţelele de distribuţie a energiei termice, iar pierderile din reţea au fost peste limita stabilită de autoritatea de reglementare în domeniu.

Nu în ultimul rând s-a stabilit că şefii de la Termica au plătit în mod corect certificatele pentru emisiile de gaze cu efect de seră. Dacă nu ar fi cumpărat aceste certificate, despre care primarul Ion Lungu a susţinut că nu trebuiau achiziţionate, iar banii alocaţi de la Primăria Suceava ar fi trebuit să ajungă la salariaţii disponibilizaţi, Termica urma nu doar să fie oprită, ci şi amendată.

termica

Iată concluziile cu privire la sancţiunile care urmau să fie luate faţă de Termica în cazul neachiziţionării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

„Suspendarea autorizaţiei de gaze cu efect de seră pentru CT pe hidrocarburi şi, pe cale de consecinţă, imposibilitatea funcţionării din data de 30 aprilie 2013. Prin urmare, până la intrarea în funcţiune a noii centrale, sucevenii nu ar mai fi putut primi nici apă caldă menajeră şi nici căldură. Amendarea contravenţională, conform HG 133/2010, art 28, aliniat 4, cu 100 euro/certificat, adică în total 30.645.800 de euro (aproape 135 de milioane de lei care s-ar fi adăugat la datoria societăţii la bugetul de stat). Atenţie! Este vorba de amendă nu de penalităţi de plată cm spunea domnul primar, fabulând în contextul insolvenţei care urma să vină”, sunt concluziile finale ale comisiei de anchetă.

Parcurgând aceste constatări înţeleg şi motivul pentru care primarul Ion Lungu are tot interesul de a nu le face publice, iar acest lucru a fost posibil cu largul concurs al consilierilor locali PSD, care răspund la comenzile lui Ovidiu Donţu.

Pentru mine e clar ce se întâmplă, dar sunt la fel de convins că pe parcurs vor mai apărea şi alte date incendiare despre Termica şi potlogăriile de aici.

Notă: Sursa primei fotografii este www.svnews.ro

Articole asemănătoare

Un Comentariu

  1. si daca am aflat cauzafalimentarii termica ce se intimpla??imi recapat locul de munca?raspunde penal cineva?

Back to top button