Brigada Diverse

Cum s-au transformat unii oameni în animale

Poate dacă nu erau implicaţi şi o serie de suceveni în evenimentele de aseară nu aş fi scris aceste rânduri, dar şi fără prezenţa lor îmi dau seama cât de mult am involuat şi ca urmare trebuie să spun asta.

Tata, Dumnezeu să-l ierte, îmi tot povestea de atmosfera de la cuplajele bucureştene, când se întâlneau în aceeaşi zi şi pe acelaşi stadion, de la ore diferite, marile echipe din Bucureşti. O partidă dintre Dinamo şi Rapid era precedată de una dintre Steaua şi Sportul Studenţesc, iar combinaţiile le faceţi cum doriţi.

Ei bine, la aceste cuplaje lua loc în tribune, ceea ce e puţin spus, iar fotografia pe care mi-am permis să o iau de pe www.gsp.ro spune totul, suporteri ai tuturor celor patru grupări amintite. Oamenii veneau pentru a asista la un spectacol şi aveau puterea de a sta unii lângă alţii, indiferent de simpatii, fără teama că vor ajunge acasă cu capul spart.

cuplaje bucurestene

Asta se întâmpla undeva prin anii 1980, în urmă cu aproximativ 40 de ani. Între timp, am scăpat de Ceauşescu, de regimul său infect, ne-am integrat în Europa, în Uniunea Europeană. Avionul ne duce în câteva ceasuri la Paris, Roma sau Madrid, avem acces pe internet sau la tv la toate ştirile din lumea asta.

Cu toată această deschidere suntem mai deştepţi, mai umani sau mai toleranţi? Se pare că nu, iar bătăile care se repetă cu o frecvenţă îngrijorătoare, şi nu mă refer doar la stadioane şi la aceşti pseudo-suporteri, ci şi la viaţa cotidiană mă fac să cred că suntem pe o pantă descendentă.

Suntem în regres ca oameni, ca naţie, ca mod de a ne comporta. Un cuplaj cu echipe bucureştene în anul de graţie 2018, cu 100.000 de oameni în tribune, ar echivala cu un măcel, din care nu se poate plămădi nimic bun.

bataie meci

Ce am pierdut în aceşti 40 de ani? Multe, plecând de la bunul simţ şi terminând cu lipsa de respect faţă de orice normă de convieţuire şi faţă de lege. Din păcate, exemplele negative pleacă chiar de sus, din Parlament, şi se termină aşa cum s-a văzut sâmbătă seară cu pumni şi anarhie.

Oare Ţepeş ar fi reuşit să-i împartă în două cete şi să-i ducă acolo unde le este locul? În democraţia de astăzi din România, cel mai probabil era tras în ţeapă pe Arena Naţională.

Notă. Sursa celei de-a doua fotografii este www.digisport.ro

Articole asemănătoare

Citiți de asemenea
Close
Back to top button