Brigada Diverse

Războiul bate la uşă la doi paşi de noi

Veşti despre un război iminent, care s-ar putea duce în imediata vecinătate a judeţului Suceava, sunt tot mai frecvente.

Presa din Ucraina, care îl citează pe ministrul adjunct de externe Vasyl Bodnar, apreciază că pericolul unui atac armat al Rusiei asupra ţării vecine este foarte mare.

Nimeni nu poate să spună cu precizie care va fi reacția Rusiei la acțiunile aliaților occidentali din Siria, deoarece nu se știe ce planuri are în cap domnul Putin. Trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu. Săptămâna trecută, împreună cu omologul meu slovac (secretar al Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei, Lukasz Parizek n. r.), am fost în estul țării și am văzut că apărătorii noștri se pregătesc pentru acțiuni defensive și de cel mai rău scenariu. Ucraina va răspunde fizic la acest atac, dar toate țările civilizate din Occident vor trebui i-a măsuri la nivel politic și să se angajeze în contracararea agresorului”, a spus Vasyl Bodnar.

Anterior, pe 13 aprilie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunța că Rusia pregătește un nou atac asupra Ucrainei cu invazie de trupe, iar Donbasul ucrainean este folosit ca teren de testare pentru echipamente militare ruseşti.

razboi

Ucrainenii au partea lor de exagerare în ceea ce priveşte reacţia Rusiei, dar anexarea peninsulei Crimeea şi războiul devastator din estul Ucrainei îi face să sufle acum şi-n iaurt.

O eventuală invazie rusească în ţara vecină ar putea aduce războiul la porţile noastre. Suceava are graniţă pe o distanţă destul de mare cu Ucraina, iar un conflict la doi paşi nu cred că ar fi o veste bună pentru nimeni.

Cert este că lucrurile s-au inflamat şi continuă să fie tot mai încordate, iar declanşarea unui război este mai probabilă decât evitarea acestuia. Nu am văzut poziţia Turciei încă, dar dacă Ankara va face o alianţă cu Moscova nu cred că va mai trece mult până la un conflict armat.

Urmează o primăvară fierbinte, cu rezultate imprevizibile pentru moment.

Articole asemănătoare

Back to top button