Shares

Până la alegerile locale din 2012 mai sunt 11 luni. Timp destul pentru a schimba mersul unei lumi întregi, nu şi pentru a-i trimite acasă pe Gheorghe Flutur şi pe Ion Lungu, aşa cum şi-a propus coaliţia USL de la Suceava.

Chiar dacă se mai pot întâmpla multe în acest interval, am curajul să pariez cu oricine vrea că la anul pe vremea asta vom avea acelaşi preşedinte de Consiliu Judeţean şi acelaşi primar al municipiului Suceava.

Pe ce mă bazez? Pe incapacitatea celor din USL de a pune la cale o strategie câştigătoare. Nici Cătălin Nechifor şi nici Alexandru Băişanu nu mi se par capabili să mobilizeze şi să adune masele în jurul lor, cu alte cuvinte să-i convingă pe oameni că trebuie votaţi.

Eu unul nu am simţit că liderii locali ai USL au forţa de a urni electoratul în favoarea lor şi sunt sigur că şi ei cunosc foarte bine acest mic amănunt din sondajele pe care le-au realizat în ultima perioadă.

Recent, Cătălin Nechifor îi transmitea lui Gheorghe Flutur că alianţa nu va băga săbiile în teacă la Suceava şi va continua lupta cu PD-L. Or fi ele scoase săbiile astea, dar aşa de tocite mi se par încât nu ar tăia nimic în calea lor.

Pentru a spera la o victorie împotriva unui PD-L extrem de bine organizat, cel puţin la Suceava, Cătălin Nechifor şi Alexandru Băişanu ar trebui să-şi facă ordine în propriile ogrăzi. Preşedintele PNL Suceava mi-ar putea spune că la el e disciplină. Eu mai degrabă i-aş spune dictatură, deşi masa peste care stăpâneşte este submediocră. Iar dacă nu ai locotenenţi de valoare şi oameni care să pună osul la treabă eficient, degeaba eşti dictator.

De partea cealaltă, la PSD lucrurile sunt şi mai haotice. Organizaţia municipală Suceava se complace într-un soi de interimat pentru funcţia de preşedinte, iar asta nu poate avea efecte benefice în viitor. În prim plan ies doar trei oameni: Cătălin Nechifor, Ovidiu Donţu şi Ovidiu Milici. Prea puţin pentru a face faţă maşinăriei de luptă numită PD-L, care, pe deasupra, mai beneficiază şi de toate armele numite deconcentrate, deci bani pentru propagandă şi ameţirea săracilor alegători.

Nu am făcut nici un sondaj de opinie, dar bag mâna în foc că la o întrebare de genul cine îl cunoaşte pe Gheorghe Flutur şi cine pe Cătălin Nechifor o să avem o proporţie de 3 la 1 în favoarea actualului preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava. Ori, dacă vrei să câştigi ceva logica spune că mai întâi trebuie să te cunoască lumea.

Băişanu, viitorul candidat pentru Primăria Suceava, este ceva mai cunoscut pe plan local. Gândirea lui de profesor universitar îi spune că poate câştiga alegerile doar dacă merge seară de seară la televiziunea proprie, Plus TV. Din păcate pentru el este o strategie cât se poate de păguboasă, pentru că degeaba îi vorbeşti omului dacă nu-i strângi şi mâna.

Pentru toate acestea, dar şi pentru altele la care o să revin cu altă ocazie, Flutur şi Lungu o să-i bată pe Nechifor şi Băişanu (în alegeri, fireşte) de o să-i asculte cu urechea.