Shares

Pentru fiecare articol pe care presa locală îl publică despre starea drumurilor sau despre orice alt subiect de interes major din municipiul Suceava, paginile de internet ale ziarelor găzduiesc zeci de comentarii. În proporţie covârşitoare, acestea sunt împotriva primarului Ion Lungu şi a reprezentanţilor Primăriei Suceava.

Mi-am permis să scot doar câteva din sutele de comentarii postate de suceveni. Am ocolit acele comentarii vulgare şi care adresau injurii şi jigniri, dar până şi cele decente emană o nemulţumire efervescentă.

Sucevenii s-au săturat de explicaţii şi lamentări. Li s-a tot cerut să aibă răbdare pentru că oraşul nu se poate reconstrui fără eforturi şi sacrificii. Li s-au promis săli polivalente de sport, echipă de fotbal performantă şi multe altele. Praful s-a ales din mai toate. În locul lor avem glod din belşug şi un kitch de ou, bomboană pe colivă. Dacă articolele din ziare ar fi accesate măcar de jumătate dintre suceveni sunt convins că site-ul ziarelor s-ar bloca. Sute de oameni ar posta comentarii şi nu cred că în afară de înjurături şi nemulţumiri s-ar putea desprinde altceva. Numărul celor care îl înjură pe primarul Ion Lungu creşte zilnic, iar dacă ar fi să enumerăm câteva dintre motive, într-o ordine oarecare, acestea ar fi: gropi, mizerie, minciună, sfidarea cetăţenilor, populism, asta doar printre primele cinci nemulţumiri. Lista rămâne deschisă.

Dintre cititori, o parte cred că totul este strâns legat de politică şi de campaniile electorale subvenţionate de acoliţii celor aflaţi în fruntea Primăriei Suceava.

„Ceea ce vedem este rezultatul campaniei electorale. Pe hârtie… totul este OK pentru că sunt prevăzuţi bani pentru acoperirea acestor gropi, precum şi pentru asfaltări. Realitatea… o vedem cu toţii. Toată lumea ştie că aceşti bani merg la cei care au sponsorizat campania electorală (omul trebuie să-şi scoată banii pe care i-a investit în partid). Până acu’ mai acopereau câteva gropi, aşa, ca să nu bată la ochi, dar au văzut că nu se întâmplă nimic indiferent dacă acoperă sau nu, aşa că… trag cât pot pentru viitoarea campanie”, spune unul dintre suceveni.

Un altul pare să fi studiat mai atent şi reacţiile celor din Primăria Suceava: „Totuşi, arăt cât de perfidă este actuala administraţie a Primăriei. Când apare pe sticlă Lungul ne vorbeşte de proiecte şi de bani foarte mulţi pe care el îi aduce în oraş. Când trebuie vorbit de ****urile din urbe, vine Harşovschi şi încearcă să ne ducă cu pluta, ne amână, ne explică, ne dă cu flit. De ce oare? Pentru că pe Lungu îl alegem noi şi nu se poate ca imaginea lui să fie asociata cu dezastrul din bătătura pe care o administrează ca pe wc-ul lui din curte. Când ai nevoie neapărată suporţi mirosul, când nu cine mai dă pe acolo? Pe Harşovschi îl aleg în funcţie consilierii şi poate fi sacrificat la imagine, pentru că oricum noi nu îi votăm în funcţia de vice! El va sta acolo cât stă şi şeful lui, care e ales de noi!”.

Nu este ocolit nici subiectul controalelor în trafic, acţiuni pe care sucevenii le consideră o sfidare la adresa bunului simţ.

„Ştiţi care este culmea nesimţirii??? Joi dimineaţă, la ieşirea din Suceava, spre Plopeni, stătea RAR, ARR, însoţiţi de poliţia rutieră şi verificau starea tehnică a maşinilor, jocuri la direcţie, bucşe, pivoţi, frână de mână etc”.

Concluzia o trag tot cu un citat preluat de la un sucevean: ,,Oricum, felicitaţi-vă cetăţeni! Voi l-aţi ales, ciocu’ mic mic”.