Shares

Interdicţia impusă de Poliţia Rutieră celor de la TPL de a mai scoate pe stradă autobuzul electric a stârnit numeroase discuţii.

Cei mai mulţi au considerat că totul a fost un exces de zel din partea poliţiştilor suceveni, invocând în sprijinul acestei afirmaţii faptul că prin alte oraşe ale României autobuzul a circulat fără nici un fel de restricţie. Cu alte cuvinte, poliţiştii au fost readuşi la stadiul de miliţieni.

Sunt şi voci care le dau dreptate oamenilor în uniformă, iar unitatea de măsură în acest caz este eventualitatea implicării autobuzului într-un accident rutier, caz în care toată presa le-ar fi sărit în cap poliţiştilor pentru că nu au fost suficient de vigilenţi.

E o discuţie cu argumente pro şi contra, dar eu aş vrea să aduc în discuţie un alt subiect. Ieri, un coleg de breaslă l-a sunat pe comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc, nimeni altul decât şeful Biroului Poliţiei Rutiere Suceava. Adică omul care în mod normal trebuie să ştie cam tot ce se petrece în municipiul Suceava.

Ei bine, domnul doctor în circulaţie, cum i se spune lui Hermeniuc, a fost pe dinafară total. Sau cel puţin aşa a pozat. Cu o nonşalanţă uşor nervoasă, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Suceava a declarat că nu ştie nimic despre autobuzul electric tras pe dreapta.

hermeniuc

Se întâmpla ieri seară, după ce subiectul fusese deja dezbătut intens prin toată media online şi pe la televiziuni. Sunt convins că domnul doctor Hermeniuc era la curent cu toată tevatura stârnită pe marginea acestui subiect, numai că a preferat să tacă mâlc.

De ce această lipsă de curaj? Din două motive. Unul, pentru a nu-şi supăra şefii care au luat această măsură de a opri circulaţia autobuzului electric, iar pe de altă parte pentru a nu se pune rău cu primarul Ion Lungu, care, evident, ar fi dorit ca mijlocul de transport adus în probe la Suceava să fie testat pe toată perioada în care va sta aici.

Această teamă de a vorbi am mai văzut-o la comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc şi acum vreo 6-7 ani, când din cauza inundaţiilor s-a luat măsura închiderii unui pod. Şi atunci s-a lăsat cu greu convins să vorbească, şi doar la insistenţele unei persoane din administraţia locală.

Ori, în momentul când te afli într-o funcţie de conducere trebuie să-şi asumi o serie de decizii, iar comunicarea este esenţială. Dacă ţi-e frică să nu gafezi spunând ceva care să deranjeze pe unul sau altul atunci înseamnă că trebuie să te retragi într-un post unde nu eşti nevoit să intri în contact cu presa.