Brigada Diverse

Dolarul pune stăpânire pe Europa

În mai puţin de un an, dolarul american a pus stăpânire pe Europa ceea ce ar trebui să pună pe gânduri structurile decizionale de la Bruxelles, Berlin sau Paris.

Dacă observaţi, nu am inclus Londra pe această hartă virtuală pentru simplul fapt că lira sterlină se apreciază şi ea faţă de euro în aceeaşi măsură ca şi dolarul.

Una peste alta, fără să fiu economist, pot constata doar că ţările ale căror economie se bazează pe moneda euro au doar de pierdut din schimburile cu celelalte ţări din lume.

Războiul din Ucraina este, fără îndoială, unul dintre motivele pentru care dolarul a prins putere, dar explicaţiile a ceea ce se petrece cu moneda americană sunt mult mai ample.

dolari americani

 

Dacă moneda unică intră în vrie, efectele asupra economiilor din zona euro probabil că vor fi devastatoare, cu efecte pe care chiar nu doresc să le întrevăd. Cine are de câştigat este destul de evident. Cine are de pierdut, pare la fel de limpede.

După cum bine se ştie, barilul de petrol se calculează la cursul dolarului, iar în aproximativ două luni de la sub 5 lei litrul de benzină sau motorină, acesta a sărit din nou la circa 5,6 lei/litru. Menţinerea unui ritm constant de apreciere a dolarului ne va scoate şi mai mulţi bani din buzunare, într-un moment în care sărăcia bate la uşile multora dintre noi.

Repet, fără să fiu economist de meserie, am o vagă impresie că ne pregătim de o nouă criză puternică, iar în condiţiile actuale s-ar putea ca mulţi dintre noi să plângă mai abitir ca după 2008.

Am citi pe undeva că Banca Europeană de Investiţii va arunca pe piaţă în următoarea perioadă câte 60 de miliarde de euro anual (sper că am reţinut corect), ceea ce va însemna inflaţie. Iar cei care au experienţa inflaţiei ştiu cu ce se mănâncă asta.

Început sub auspicii sumbre, 2015 continuă în aceeaşi notă deloc optimistă şi au trecut abia două luni de zile. Oare ce ne mai aşteaptă? 

Articole asemănătoare

2 Comentarii

  1. BCE a inceput de azi 9.03.2015, sa injecteze 60 mld., dar atentie: pe luna! In rest este corecta si pertinenta analiza dvs. Disperarea este mare.Incepe macelul…A tipari hartii fara acoperire in cererea economica , doar ca sa iti poti plati datoriile, este o prostie, pe care o vom plati in curand, atat noi romanii, cat si restul europenilor. Cu stima.

Citiți de asemenea
Close
Back to top button