Shares

Ultima descălecare a comisarului şef Ioan Nicuşor Todiruţ a durat fix 24 de ore.

După ce vineri a primit ordinul care-l aducea din nou la şefia Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, la numai o zi distanţă, acest ordin a fost revocat. Urmarea? Todiruţ a făcut cale întoarsă la Călăraşi. Ca într-un film absurd, şeful Poliţiei Române, chestorul şef Petru Tobă, spune că nu s-a emis nici un fel de ordin. Şi totuşi, atât Todiruţ, cât şi Colman, fostul şi actualul şef interimar al Poliţiei Suceava erau cu bagajele făcute şi plecau spre noile locuri de muncă. Din toată această poveste deduc un singur lucru: fie a fost un război al pilelor în Ministerul de Interne, fie s-a dorit umilirea lui Todiruţ.

Oricare ar fi adevărul, cert este că din toată această poveste a ieşit un singur şifonat: Todiruţ. Dar, toate acestea puteau fi evitate cu un simplu gest, pe care fostul inspector şef al Poliţiei Suceava a refuzat şi refuză în continuare să-l facă. Trebuia, pur şi simplu, să-şi dea demisia din funcţia de conducere pe care a deţinut-o la IPJ Suceava încă din 2005 şi totul era rezolvat.

Dar orgoliul prostesc de a arăta celor din jur că nimeni nu-l poate schimba se întoarce împotriva sa ca un bumerang. Lui Todiruţ i s-au oferit mai multe variante ca monedă de schimb: la Iaşi, Vaslui, Bacău şi Timiş. I s-a propus să preia conducerea uneia dintre cele patru poliţii municipale, însă a refuzat de fiecare dată.

Şi pentru că nu putea fi demis fără o motivaţie solidă, cei din IGPR şi din Ministerul de Interne i-au trimis un nou control. De această dată pe linia angajărilor, promovărilor şi premierilor din perioada când conducea Poliţia Suceava. I se va găsi nod în papură şi în loc de şef de poliţie la Iaşi va avea parte de comisii de disciplină şi procese prin instanţă.

Nu trebuie uitat nici dosarul pe care comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ îl are la DNA Suceava, cu privire la achiziţia sediului Poliţiei Municipiului Suceava, de pe strada Universităţii. Iar dacă va fi trimis în judecată în acest dosar, poate fi sigur că nimeni nu-l va mai păstra în vreo funcţie de conducere. Orgoliile au şi ele preţul lor. Uneori, nejustificat de scump.