Shares

Cu fiecare zi care trece, apar noi date despre mizeria din fotbalul sucevean. Datorii faţă de jucători, memorii depuse la Federaţia Română de Fotbal şi oameni care mint cu neruşinare.

E un subiect la care se uită cu atenţie întreaga lume a sportului local, dar care ar trebui să ridice mari semne de întrebare şi în instituţia care dă ora exactă la Fotbal Club Cetatea. De sus, din Primăria Suceava, „dreptunghiul Bermudelor”, aşa cum ar trebui să fie denumit stadionul „Areni”, se vede idilic. În realitate, e o mocirlă în care banul public se afundă fără şanse de recuperare. Şi când spun asta, mă gândesc la faptul că imensele sume de bani virate în conturile clubului s-au topit fără nici un rezultat concret, fără performanţe care să aducă bucurie pentru suporteri.

Între timp, actualul şi fostul preşedinte al clubului de fotbal se contrează în declaraţii de presă, acuzându-se reciproc de proastă gestionare a bugetului. Ciprian Anton şi Dumitru Moldovan nu au înţeles că fac un singur lucru: îngroapă clubul. Mai mulţi jucători care au evoluat pentru Cetatea au depus memorii la FRF prin care solicită anumite restanţe financiare. Fiecare zi aduce noi surprize neplăcute, lovituri de măciucă care aduc fotbalul sucevean tot mai aproape de prăpastie.

Chiar dacă interfaţa este asigurată de Anton şi Moldovan, eu cred că vina este în altă parte: la Primăria Suceava. Din bugetul acestei instituţii s-au alocat aproape două milioane de euro în ultimii ani pentru activitatea fotbalistică. Nu e o sumă foarte mare, dar orice gospodar ştie că are obligaţia să-şi chivernisească orice bănuţ. O vreme, administraţia locală a avut în Consiliul de Administraţie de la Fotbal Club Cetatea Suceava şi câţiva consilieri. Ar trebui ca cineva să-i întrebe ce au păzit acolo, de ce nu l-au tras pe Moldovan de mânecă să-i spună că greşeşte. Să sesizeze Primăria, Poliţia sau Parchetul dacă au constatat nereguli. Nu au făcut-o. Au devenit astfel complici la fărădelegile şi falsurile care omoară acum fotbalul sucevean. Despre activitatea de la club nu există raporturi clare, hârtiile se bat cap în cap, iar fiecare persoană implicată încearcă să ascundă câte ceva. Haosul a devenit cuvântul de ordine, iar din haos nu putem culege decât cenuşă. Asta în cazul în care o mai găsim, pentru că în buna tradiţie împământenită la Cetatea s-ar putea ca şi cenuşa să fie luată de vânt.