Români şi locuri

Orheiul Vechi, frumuseţea de pe marginea prăpăstiei

Viorica Nagavciuc vrea să ne convingă că Republica Moldova nu are doar fete frumoase, ci şi locuri care merită vizitate. Orheiul Vechi este un loc care îţi taie suflarea, iar fotografiile lui Alecu Reniţă completează descrierea Vioricăi.

Deşi nu avem munţi şi ieşire la mare, noi, cei din Republica Moldova, avem cu ce ne mândri, deoarece avem extraordinar de multe locuri pitoreşti, care te farmecă cu privelişti uimitor de frumoase.

Turismul în Republica Moldova e încă în stadiul de dezvoltare, dar turiştii care vin aici nu au ce regreta.

De un mare interes turistic prezintă complexul arheologic „Orheiul Vechi”, în cadrul căruia fac parte două promontorii mari Peştere şi Butuceni, la care li se mai adaugă două promontorii adiacente mai mici pe teritorii, cărora se află ruinele unor fortificaţii, locuinţe, băi, lăcaşuri de cult inclusiv şi mănăstiri rupestre, atât în perioada tătaro-mongolo (sec XIII-XIV) cât şi moldovenească (sec XV-XVI).

Peisajul stâncos scăldat de apele Răutului prezintă înălţimea monumentului în timp. Peisaje ce redau sentimente de măreţie şi dragoste pentru istorie. Peisaje stâncoase ce numai la o simplă privire te farmecă prin felul lor de a rezista în pofida scurgerii timpului şi care te încălzesc chiar dacă sunt reci. Statornicia însemnată prin credinţă, credinţă însemnată prin tărie, căci lângă clopotniţă, deasupra mănăstirii din Butuceni, exact la marginea prăpăstioasă a promontoriului e instalată o cruce masivă din piatră datată cu secolul XIII, care se îmbină organic în peisajul sacru al mănăstirii, ca un simbol al fundamentării veşnice a locaşului subteran sfânt.

Privelişti ce vorbesc şi redau impresii, impresii şi răscoliri de sentimente, sentimente ce nasc noi impresii, că o dată ce ţi-a înălţat privirea spre crucea ce domină împrejurimile sau relieful stâncos scăldat de apele line ale Răutului, să nu mai fii în stare să le poţi lua de acolo, să vezi cum te cheamă  la ele, să le citeşti istoria şi evoluţia lor.

Şi tot privindu-le aşa până-n orizont se pare că timpul se opreşte în loc, şi le poţi savura la infinit frumuseţea. Din păcate apa pe Răut îşi continuă cursul şi noi în zadar încercăm să descriem acele meleaguri. Deoarece e imposibil de rupt din frumuseţea lor şi de înşirat pe o filă de hârtie. Căci numai ochilor le este dat să aprecieze frumuseţea şi unicitatea acestui defileu stâncos. Orheiul Vechi e un sat cu importante obiective turistice, istorice şi arheologice din Republica Moldova şi merită să vezi un apus de soare la Orheiul Vechi.

Articole asemănătoare

12 Comentarii

 1. de asta şi a fost concepută rubrica. mulţi din România n-au habar ce e dincolo de Prut (justificabil într-o oarecare măsură), asociază şi Cernăuţiul, şi Chişinăul cu Rusia.

 2. fiecare tara are frumusetile ei.cei care asociaza republica moldova sau ucraina cu rusia nu gresesc chiar foarte tare:)si rusia este una dintre cele mai frumoase tari de pe pamant.

  1. Ucraina nu este o tara. Ucraina este un stat artificial care sta sa crape in mai multe bucati. Atunci vom lua si noi ce-i al nostru.

 3. Ei cu ei, noi cu Europa, si fiecare separat! Cine a lucrat in afara cu moldoveni, stie despre ce vorbesc.

 4. mama mare, nu ca le-as lua parte moldovenilor, noi astia din suceava suntem pana la urma tot moldoveni, dar n-ai dreptate
  am fost in mai multe tari europene, europenii au o atitudine mai buna fata de cei din moldova fata de cei din romania. mai ales in italia, peste tot sunt cautate doamnele din moldova ca-s mai serioase pentru ingrijirea batranilor sau copiilor. sunt mai saraci dincolo si mai silitori.
  dar si asa nu poti sa generalizei, oameni printre oameni, toate padurile au uscaciuni

 5. salut eu sunt din moldova din cricova imi place mult orheiul vechi , l-am vizita de citeva ori si mereu zic ca voi intoarce , va mulrtumesc mult pentru acest articol frumos de la mine din tara si la toti ce scriu ceva de bine si fiecare sa seuite la ei bine si la tara lor mai ales Rominia nu vrau sa intru in detalii,,,, inca o data va multumesc .

Citiți de asemenea
Close
Back to top button