Shares

Astăzi au avut loc mai multe evenimente şi manifestări dedicate poetului nostru naţional Mihai Eminescu. Fiecare a făcut-o aşa cum s-a priceput mai bine, iar cei care şi-au dat în petec au fost, fireşte, reprezentanţii autorităţilor.

La ora 9.00, membrii ai Societăţii Scriitorilor Bucovineni, subprefectul Angela Zarojanu şi unul din cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie, s-au adunat la statuia lui Mihai Eminescu pentru a omagia cei 160 de ani care s-au scurs de la naşterea „poetului nepereche”.

În stilul heirupist cu care se fac multe lucruri şi lucrări în acest târg provincial, oamenii din presă au observat că statuia era plină de zăpadă, la fel ca şi zona din jurul acesteia.

Vicepreşedintele Vasile Ilie a dat din umeri jenat şi a preferat să tacă. Subprefectul Angela Zarojanu a încercat o explicaţie, dar nu a făcut decât să dea şi mai mult cu bâta-n baltă. „Poate că nu a avut cine să se ocupe, că domnul primar e plecat la Viena”, a trântit-o Angela Zarojanu.

O afirmaţie care poate avea dublu înţeles. Ori că în municipiul Suceava nu se ridică un pai, o lopată de zăpadă în cazul de faţă, fără ştirea primarului Ion Lungu, ori că pe vremea mandatului ei nu s-ar fi întâmplat aşa ceva în ruptul capului.

Cert este că ne-am făcut de râs şi Eminescu va rămâne în arhivele ziarelor şi pe site-uri ca un moş cu cuşmă albă.

Poetul naţional al românilor a fost omagiat şi la Baumax. Un loc cam nepotrivit pentru o manifestare de acest gen, dar până la urmă membrii Fundaţiei „O nouă viaţă” din Siret s-au descurcat bine şi au anihilat convingerea că poeziile pot fi recitate doar la bibliotecă sau la muzeu.