Brigada Diverse

Era pavelică

Să mă ierte Dumnezeu, dar municipiul Suceava se pare că nu poate ieşi din zodia pavelelor şi bordurilor.

În plină campanie electorală a început modernizarea străzii Mihai Viteazu. Fireşte, asta înseamnă, în primul rând, pavele şi borduri.

Din punctul meu de vedere este un proiect heirupist şi fără o gândire de viitor. Da, într-adevăr această stradă din centrul municipiului Suceava trebuia modernizată. Era necesar ca ea să scape de aerul prăfuit cu care ne-a învăţat.

Nu ştiu cine a fost marele proiectant, dar ştiu cine este beneficiarul, recte Primăria Suceava, iar unda verde pentru demararea lucrărilor a venit de la fostul şi viitorul primar, Ion Lungu.

Numai că, în graba lor de a arăta sucevenilor că în Suceava lucrurile se mişcă, au trântit nişte alveole de parcare de o parte şi alta a străzii, cu care eu nu sunt de acord.

Se puteau realiza parcări în spic pe una din părţi, iar pe celălalt sens de mers, de preferat cel dinspre sensul giratoriu de la Modern spre Policlinică, se putea amenaja o pistă de biciclişti. Dar de ce se gândim în perspectivă, pentru un oraş mai curat, când putem pune pavele şi borduri la greu?

strada mihai viteazu

În paralel, Primăria se gândeşte să cumpere autobuze electrice, nepoluante. Cum se împacă această variantă cu cea în care nu vrei să amenajezi piste de biciclişti, ci doar mimezi acest tip de proiect (a nu se uita pistele de biciclişti făcute în bătaie de joc prin Suceava, care se termină în garduri, dispar fără urmă sau se intersectează cu stâlpi sau panouri publicitare).

Domnule Lungu, ştiu că mersul pe bicicletă vă e cam străin, dar poate nepoţii dumneavoastră nu vor iubi doar maşinile cu mulţi cai putere. Poate e timpul să lăsaţi heirupismul deoparte şi să mai consultaţi şi societatea civilă, să aflaţi ce doresc oamenii din Suceava.

Şi tot din ciclul gogoaşă electorală marca Ion Lungu, nu pot trece cu vederea modernizarea străzii din faţa clădirii parchetelor. Ei bine, după câteva săptămâni de muncă intensă pentru ochiul proştilor care vin la vot, primarul a avut o viziune extraordinară: nu sunt bani, chipurile nu au venit de la Guvern. Bine, bine, dar în momentul în care ai dat startul lucrărilor nu ştiai pe ce te bazezi. Eu sunt convins că se ştia exact cum stau lucrurile, dar de dragul de a mai câştiga niscai voturi s-a demarat o lucrare pentru care nu există finanţare. 

P.S. Ştiţi care-i culmea ironiei? Oscar Wilde, firma lui Petrică Lungu, fiul edilului Sucevei, este sponsor al unei manifestări care va avea loc duminică. Se numeşte Skirtbike şi se adresează femeilor care doresc să facă mişcare pe bicicletă. Poate nu ar fi rău ca Petrică Lungu să discute cu tatăl său înainte de a se implica în acţiuni care sunt contrare politicii Primăriei Suceava. Cel puţin în privinţa pistelor de biciclişti.

Articole asemănătoare

Back to top button