Shares

O escrocherie de proporţii s-a derulat zilele trecute chiar sub nasul locuitorilor municipiului Suceava. Organizarea sub orice critică a Zilelor Sucevei a lăsat un gust amar pentru cea mai mare parte a localnicilor care s-au perindat prin zona centrală a oraşului, dar şi pentru comercianţii veniţi să-şi vândă produsele.

Totul s-a dovedit o afacere profitabilă pe bani publici pentru două firme, una din Suceava şi alta din Iaşi, cu largul concurs al reprezentanţilor Primăriei.

Concret, de pe urma închirierii spaţiului din zona centrală pentru o perioadă de 6 zile, Primăria Suceava a încasat 7.200 de lei !!!! (72 de milioane de lei vechi), în timp ce sumele totale pentru care s-a închiriat buricul târgului depăşesc 100.000 de lei (un miliard de lei vechi).

IMG_1277

Din toată afacerea, la un calcul sumar, rezultă că Primăria a pierdut de aproape 15 ori. Întrebarea e cine a avut de câştigat de pe urma acestei escrocherii, primarul Ion Lungu sau viceprimarul Lucian Harşovschi.

Chestionat pe tema acestui subiect, viceprimarul Harşovschi a declarat că Primăria a închiriat către firma Janek Com SRL Suceava suprafaţa de 300 de mp!!!! pentru suma de 4 lei/mp/zi, aşa cum prevede HCL 111 din 2008. Această firmă obscură, administrată de Ilie şi Ojinica Mareci, a subînchiriat spaţiul către firma SC Events Management Company SRL Iaşi, care, la rându-i a subînchiriat pe centrul Sucevei pe bucăţi. Fiecare comerciant care a dorit să vândă mici şi bere a plătit minim 1.000 de lei pentru fiecare zi petrecută aici, dar în unele cazuri suma achitată a fost şi de 1.500 de lei pe zi.

IMG_1278

În mod paradoxal, Primăria Suceava nu a făcut nici măcar un minim control în zona centrală, unde s-a văzut din avion că suprafaţa de 300 mp închiriată oficial se putea regăsi eventual în suprafaţa ocupată de una din terasele mai mari.

Şi cum la Zilele Sucevei au fost peste 15 terase, la o medie de 7.500 de lei încasată de la fiecare comerciant rezultă un venit de 112.500 de lei pentru cele 6 zile.

O mega afacere, trebuie să recunoaştem, mai ales că nimeni nu a ridicat un pai.

Viceprimarul Lucian Harşovschi a negat că s-ar fi ocupat de semnarea acestui contract păgubos, lăsând să se înţeleagă că cineva mai mare decât el a comandat totul, mai exact primarul Ion Lungu.

„Eu nu ştiu ce s-a întâmplat la Zilele Sucevei pentru că nu eram în ţară, mă aflam în SUA. Vă pot spune doar că Primăria a închiriat 300 mp în centrul oraşului la preţul stabilit în Consiliul Local, de 4 lei/mp/zi”, a mărturisit Harşovschi.

Gurile rele spun că şpaga dată mai marilor Primăriei a fost consistentă, ceea ce ar explica lipsa unui minim control la terasele din zonă.

Unde mai pui că pentru a deschide un local de alimentaţie publică, orice comerciant trebuie să respecte un standard minim.

Ori, la Zilele Sucevei nu a existat nici măcar apă pentru spălat pen mâini.