Europa, un butoi cu pulbere
Europa se îndreaptă abrupt spre un nou conflict. Ca să fiu sincer, nu ştiu cum va arăta acesta şi nici care va fi dimensiunea lui, dar este cert că tensiunile acumulate şi care continuă să se adune nu pot duce decât la o explozie.
Sigur, toţi ochii sunt aţintiţi acum spre Grecia, dar harta Europei are şi alte puncte fierbinţi sau care pot lua foc oricând. Respingerea planurilor prezentate de greci pare să dezbine Europa în două. Pe de o parte este Germania şi încă alte vreo 10 state, iar în apărarea elenilor au sărit francezii şi italienii. Dacă planul celor de la Berlin se va concretiza şi grecii vor ajunge să fie conduşi de la Bruxelles atunci trebuie să ne ţinem bine. Oricum, la cum i-am cunoscut pe greci, nu se vor lăsa niciodată călcaţi în picioare, mai ales de nemţi, pe care îi compară mereu cu naziştii.
Nu pot anticipa dacă o criză profundă va putea fi evitată în ultimul moment, dar chiar şi aşa vom asista doar la o amânare a verdictului.
Dacă Grecia este în prim-plan, conflictul din Ucraina pare să fi trecut pe planul doi, iar dacă liderii europeni vor face această greşeală cu siguranţă că-i vor oferi lui Vladimir Puțin posibilitatea să-şi renegocieze zonele de influenţă dintr-o perspectivă mult mai sumbră pentru cei care au crezut în mirajul Uniunii Europene.
Comemorarea celor 20 de ani de la masacrul de la Srebenica ne-a dat prilejul tuturor să observăm că acolo tensiunile interetnice sunt doar ţinute sub oala cu presiune. Ce se va întâmpla când capacul de la oală va sări în aer? Nu e greu de ghicit, mai ales că în zonă există antecedente, iar Kosovo este o rană care nu s-a închis.
După cum evoluează situaţia geo-politică o singură scânteie ar putea pune capăt păcii din Europa. Şi nu doar în anumite zone, ci din Spania şi până în Ucraina, respectiv din Grecia până în Franţa. Totuşi, ca şi până acum de atâtea multe ori în istorie, Balcanii par cei mai expuşi, fără a neglija deloc problema musulmană, inclusiv din Franţa şi Germania. Iar România are şi ea partea ei de nelinişte pentru că extremiştii maghiari nu dorm, iar vechile probleme pot fi readuse în memorie oricând.
Acest material nu este un tratat ştiinţific şi trebuie luat ca atare. Sunt convins că şi alţii au opinii clare despre ce se petrece în Europa, aşa încât îi aştept cu sugestii.
1. Abordare jurnalistică corecta. Ingrediente admisibile. Eleganta și întrebări deschise. Subiect adânc, lansat de un jurnalist inteligent pentru alții…
2. Unde trasam linia frontului? Asta-i singura întrebare, restu-i “balet”. Profesioniștii au dat un rateu rasunator, se pare ca rămâne hazardul sau rațiunea lui D-zeu!
3. Jurnalismul este o arta și nu despica tratate științifice, în schimb se bazează pe adevăr, credibilitate și neutralitate.
4. aprecieri…ptr subiect