Generaţia stresată
Avem rezultatele oficiale la bacalaureatul din acest an, ce-i drept fără a lua în calcul şi contestaţiile.
Ceea ce am anticipat acum câteva zile s-a adeverit. Suntem din nou primii în întrecerea socialistă. Cu un procent de 65,03% Suceava este pe locul întâi la nivel naţional în privinţa promovabilităţii. Prilej de mândrie pentru Carcalete şi ceilalţi din jurul său.
O să spuneţi că sunt cârcotaş şi nu văd decât negru în faţa ochilor. Parţial este adevărat, pentru că dacă aveam parte de un examen corect sută la sută acum procentul de promovare la bacalaureat nu cred că trecea de 30%. S-a copiat şi anul acesta la examenul maturităţii, s-au făcut şmecherii şi s-au obţinut note nemeritate. Ce-i drept s-a făcut mai cu perdea decât anii trecuţi, când cifrele de promovare erau undeva pe la 98%.
S-a copiat nu cărţile pe masă sau cu copiuţe, la modul nesimţit, ci de la cei care ştiau mai bine. Iar dacă elevii care se mai pricepeau cât de cât au dat-o în bară, a urmat un lanţ întreg de teze proaste şi note pe măsură. Au fost şi elevi care în timpul anului şcolar nu au strălucit, dar la bac au ieşit învingători cu note mari. Din păcate, aceste metode prin care s-a furat nu sunt izolate, ci s-au înregistrat în mai toate şcolile. Altfel ar fi stat lucrurile dacă în fiecare clasă de examinare erau montate camere video. Atunci să fi văzut jale mare.
Din motive care îmi scapă, dar pe care le bănuiesc suficient de corect, mai marii învăţământului sucevean au refuzat să monteze camere de supraveghere, iar rezultatul este „onorantul” loc unu la nivel naţional.
Se spune că acele camere de luat vederi i-ar fi stresat pe elevi în timpul examenului. Stau şi mă întreb pe cine deranjau, pe cei care erau total nepregătiţi şi se inspirau de la colegi, pe profesorii supraveghetori care nu ar mai fi primit plicurile cu bani. Că pe elevii pregătiţi temeinic în nici un caz, deoarece aceştia ar fi avut cu totul şi cu totul alte preocupări în timpul examenului, să rezolve cât mai corect subiectele.
Şi dacă stau bine şi mă gândesc nu ţin minte să fi văzut vreun elev stresat în timp ce filmau tot soiul de prostii, inclusiv sexuale sau de batjocoră la adresa unor profesori, cu telefonul mobil.
Anul acesta avem 22 de copii cu note între 9 şi 9.99. Mi se pare o cifră corectă, comparativ cu anii trecuţi, când erau sute de astfel de note. Până la urmă, trebuie să înţelegem că doar valoarea trebuie promovată, iar copiii care învaţă vor avea astfel satisfacţia muncii. Iar munca din şcoală se va reflecta şi în viitorul societăţii: nu vom mai avea tot felul de loaze care ajung în funcţii de conducere şi decizie fără a fi capabili să distingă subiectul de predicat.
pana la urma,ti-ai vopsit si tu sandul poarta in portocaliu si ai imprumutat din gandurile lui base ))))
statul in realitate e mizerabil si dusman cu propriul popor !!!
sincere felicitari pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume sandrinio.nu te cunosc, dar te apreciez.acest inspector ar trebui de mult demis pentru cate a facut pentru el personal si pentru cate nu a facut pentru invatamantul sucevean.in afara de a fi interesat sa fie candidat la primaria radauti a mai facut ceva? Sau s-a mai ocupat si de firmele sale care reabiliteaza scolile judetului?in campanie vor avea unii curajul sa spuna lucrurilor pe nume asa cum o faci si tu.